Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Stratenú argentínsku ponorku našli len dva dni po smutnom výročí: Toto je príčina havárie

Argentínska ponorka ARA San Juan Zobraziť galériu (4)
Argentínska ponorka ARA San Juan (Zdroj: SITA/Argentina Navy via AP File)

BUENOS AIRES - Ponorku argentínskeho vojenského námorníctva, ktorá zmizla takmer presne pred rokom v južnej časti Atlantického oceánu, našli potopenú vo veľkej hĺbke pri polostrove Valdés v Patagónii. Tlačová agentúra AP to uviedla v sobotu nadránom s odvolaním sa na vyhlásenie námorníctva.

Nezvestné plavidlo ARA San Juan podľa zverejnených údajov spozorovali približne 800 metrov pod hladinou, a to pomocou diaľkovo ovládaného zariadenia spusteného z americkej lode Ocean Infinity, ktorú najnovšie najali, aby pokračovala v pátraní. Námorníctvo uviedlo, že ponorka bola "pozitívne identifikovaná"

Na fotke je argentínska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mario de Fina, File)

Oznámenie nálezu nasleduje len dva dni po tom, ako si rodiny 44 členov posádky ARA San Juan pripomenuli prvé výročie zmiznutia tejto ponorky.

Námorníctvo s ňou stratilo kontakt 15. novembra 2017 počas bežnej misie - plavby z prístavu Ushuaia do domovského prístavu pri meste Mar del Plata. Napriek tomu, že bola spustená rozsiahla pátracia operácia, šance na záchranu námorníkov prakticky vypršali po dvoch týždňoch.​ 

Pozostalí po posádke ponorky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vicente Robles)

Ponorku poškodil elektrický skrat

Haváriu argentínskej ponorky, ktorej vrak objavili takmer rok po jej zmiznutí v južnej časti Atlantického oceánu, spôsobila zrejme voda, ktorá prenikla do plavidla, v dôsledku čoho nastal elektrický skrat. Uviedla to v sobotu agentúra AFP. Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok so sídlom vo Viedni informovala, že niekoľko hodín pred posledným kontaktom s posádkou ponorky zaznamenala na palube hrmot. Podľa argentínskeho námorníctva mohlo ísť o vnútornú explóziu. 

Do plavidla sa dostala morská voda cez dýchaciu trubicu, ktorú ponorka používa, keď sa nachádza blízko pri hladine. Voda spôsobila skrat batérií na prove a ponorka sa pohybovala len pomocou batérií umiestnených v zadnej časti. Posádka túto implóziu údajne nahlásila. Velenie jej prikázalo vrátiť sa na základňu. Kontakt s plavidlom sa však stratil. 

Dieselelektrická ponorka nemeckej výroby triedy TR-1700 bola v službách argentínskeho námorníctva od roku 1985. Od roku 2007 sa podrobovala generálnej revízii, ktorá bola z dôvodu rozpočtových škrtov ukončená až v roku 2014.

Pozostalí po posádke ponorky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vicente Robles)

Argentína nemá prostriedky na vyzdvihnutie ponorky

Argentínska vláda nemá technológie potrebné na to, aby z dna Atlantiku vyzdvihla ponorku ARA San Juan, ktorú našli rok po tom, ako zmizla aj so 44 členmi posádky na palube. V sobotu sa tak na tlačovej konferencii vyjadril minister obrany Oscar Aguad. Úrady sa podľa jeho slov musia rozhodnúť, aké budú ich ďalšie kroky. Plavidlo objavili v hĺbke 800 metrov pri pobreží polostrova Valdés v Patagónii.

Viac o téme: PonorkaArgentínaPatagónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu