Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Berme si príklad z Facebooku: Kalifornský gigant chce fungovať výlučne na zelenej energii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Americká spoločnosť Facebook sa usiluje o to, aby na konci roka 2020 fungovala výhradne na energiu z obnoviteľných zdrojov. Tiež chce do rovnakého termínu znížiť svoje emisie skleníkových plynov o 75 percent. Facebook o svojich ekologických cieľoch informoval v utorkovej tlačovej správe.

"Facebook spotrebuje obrovské množstvo energie," komentoval správu technologický web Gizmodo. V minulom roku podľa neho spotreba predstavovala 2,46 milióna megawatthodiny, čo zodpovedá ročnej spotrebe asi 340.000 amerických domácností. Z celkového objemu išlo 95 percent na napájanie dátových centier.

Facebook uvádza, že už v roku 2017 sa dostal na 51-percentné pokrytie spotreby energií z obnoviteľných zdrojov, čím o rok predbehol svoj vlastný cieľ z roku 2015. Kalifornská firma si pre svoju prevádzku necháva stavať množstvo veterných a solárnych elektrární. Vlani bolo druhým najväčším zdrojom energie Facebooku uhlie, ktoré pokrylo 18 percent spotreby, nasledované jadrom a zemným plynom.

Tento rok sa podľa Gizmodo tento mix ďalej prevažoval v prospech obnoviteľných zdrojov a trend má pokračovať "vyčistením" prevádzky dátového centra v Prineville v Oregone. To má aktuálne na svedomí najväčšiu uhlíkovú stopu zo všetkých centier Facebooku, firma však pripravuje niekoľko zelených elektrární v Oregone a Utahu, ktoré majú situáciu zlepšiť. Čo sa týka emisií, vlani Facebook vyprodukoval 979,000 ton oxidu uhličitého, uvádza firemná správa. Toto množstvo zodpovedá asi 213.000 automobilov.

Viac o téme: EmisieEnergia Obnoviteľné zdroje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu