Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V bojoch na východe Ukrajiny zahynuli štyria vojaci: Porošenko si sype popol na hlavu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostred) pózuje s vojakmi
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostred) pózuje s vojakmi (Zdroj: TASR/Mikhail Palinchak/Presidential Press Service Pool Photo via AP)

KYJEV - Intenzívne boje na východe Ukrajiny obsadenom proruskými povstalcami si vo štvrtok vyžiadali životy štyroch vojakov a zranenia siedmich ďalších príslušníkov armády. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany.

Vo vyhlásení uviedlo, že ide zrejme o najväčšie straty na životoch za posledné mesiace a došlo k nim vo štvrtok skoro ráno počas zrážok, ktoré trvali päť hodín. Ministerstvo uviedlo, že boje prepukli, keď povstalci začali ostreľovať vládnych vojakov mínometnými granátmi a snažili sa tak preraziť frontovú líniu na východe Luhanskej oblasti.

Povstalci v Luhanskej oblasti však obvinili vládnych vojakov, že to oni zaútočili ako prví. V separatistickom konflikte na východe Ukrajiny zahynulo od jeho začiatku v apríli 2014 vyše 10.000 ľudí. Mierová dohoda z roku 2015 pomohla zmierniť nepriateľské akcie, ale ozbrojené zrážky pokračujú, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

Porošenko sa ospravedlnil

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa ospravedlnil za prísľub rýchleho ukončenia vojny v Donbase, ktorý dal svojím spoluobčanom pred vyše štyrmi rokmi. Porošenko vtedy vyhlásil, že protiteroristickú operáciu na východe Ukrajiny (ATO) dokončí "v priebehu (niekoľkých) hodín". 

"Pred viac ako štyrmi rokmi som povedal, že ATO potrvá niekoľko hodín a nie mesiacov... Ľudia to vnímali ako šancu na veľmi, veľmi rýchle ukončenie vojny," povedal Porošenko počas osláv Dňa štátnej vlajky v meste Dnipro. Jeho slová citovala agentúra UNIAN. Ukrajinský prezident sa podľa vlastných slov poučil, že k svojim vyjadreniam musí pristupovať zodpovedne a opatrne. "Ľutujem, že som vyvolal prehnané očakávania a úprimne sa ospravedlňujem za to, že som vám dal nádej, ktorá sa nenaplnila," vyhlásil Porošenko, ktorý vyslovil daný prísľub deň po prezidentských voľbách z 25. mája 2014.  

Novozvolený prezident vtedy požadoval zmenu formátu vojenskej operácie proti proruským separatistom v Donbase. Ním navrhované zmeny mali celú operáciu zefektívniť a výrazne skrátiť jej trvanie. Konflikt na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadal už vyše 10.000 mŕtvych a státisíce ľudí vyhnal z domovov. 

Viac o téme: VojaciBojeUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu