Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenské osobnosti žiadajú oslobodenie ukrajinského režiséra Olega Sencova

Táňa Pauhofová, Martin Šulík, Michal Havran a Pavol Šajgalík Zobraziť galériu (2)
Táňa Pauhofová, Martin Šulík, Michal Havran a Pavol Šajgalík (Zdroj: FreeOlegSentsov)

BRATISLAVA – Prípad uväzneného ukrajinského režiséra rozhýbal Slovenskom. Viac ako 40 osobností vyzvalo politikov, aby v tejto veci a postavili sa na stranu demokratických hodnôt. Novovzniknutá platforma Slovensko a Česko za Olega Sencova vo štvrtok spustila kampaň #FreeOlegSentsov a apeluje na spoločnosť, aby nebola ľahostajná.

"Tak ako v roku 1968 o osude okupovaného Československa, tak sa aj dnes o živote Olega Sencova a ďalších ukrajinských väzňov rozhoduje za hrubými stenami Kremľa. Tak ako v roku 1968 sa obeťami mocenskej svojvôle agresívneho štátu stali českí a slovenskí občania, tak aj dnes ruské vedenie na čele s Vladimirom Putinom je pripravené v záujme svojich mocenských zámerov obetovať život Olega Sencova iba preto, že sa nezmieril s ruskou inváziou, okupáciou a ilegálnou anexiou Krymu," povedal podporovateľ platformy, politológ Grigorij Mesežnikov. Anexiu Krymu porovnáva s okupáciou Československa v roku 1968.

Spolu s ním sa do kampane zapojilo viac ako štyridsať osobností, medzi nimi napríklad režisér a prezident Slovenskej a televíznej akadémie Martin Šulík, predseda SAV Pavol Šajgalík, herečka Táňa Pauhofová, či spisovateľ Michal Havran. V rámci kampane pripomínajú vo videoodkazoch základné ľudské práva, ktoré sú prioritami demokratických krajín.

Jednotlivé videá postupne pribúdajú na youtubovom kanáli Slovensko a Česko za Olega Sencova. "Platformu sme založili, aby sme vytvorili verejné povedomie o prípade Olega Sencova, aby sme upozornili slovenských a českých občanov na súvislosti s historickými udalosťami," povedala jedna zo zakladateliek platformy Eva Križková.

Oleh Sencov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo, File)

Na dvadsať rokov uväznený Oleg Sencov drží na ruskej Sibíri protestnú hladovku už viac ako sto dní, jeho prípad – boj za slobodu a ľudské práva - sleduje celý svet. Ukrajinský režisér Oleg Sencov hladovkou bojuje za svoju slobodu a oslobodenie ďalších 63 ukrajinských politických väzňov. Na jeho podporu sa ozývajú tak ľudskoprávne organizácie, ako aj osobnosti svetovej kinematografie a médiá.

Na prepojenie medzi udalosťami z roku 1968 so súčasnou politikou prezidenta Vladimira Putina upozornili členovia iniciatívy v otvorenom liste adresovanom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD) a predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi (SNS). Na portáli changenet.sk ho môže podpísať aj verejnosť.

Viac o téme: DemokraciaRuskoUkrajinaOleg Sencov#FreeOlegSentsov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu