Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán predstavil nové bojové lietadlo Kosar: Je schopné niesť rôzne druhy zbraní

Iránsky prezident Hasan Rúhání
Iránsky prezident Hasan Rúhání (Zdroj: TASR/AP)

TEHERÁN - Irán predstavil v utorok nové bojové lietadlo. Stalo sa tak v čase, keď sa zvyšuje napätie medzi Teheránom a regionálnymi rivalmi v spojitosti s konfliktmi na Blízkom východe. Stroj s názvom Kosar je domácej výroby, schopný niesť rôzne druhy zbraní a bude sa využívať na krátke vzdušné podporné misie, uviedla iránska tlačová agentúra Tasním.

Štátna televízia vysielala naživo slávnostnú ceremóniu v Teheráne, na ktorej stíhacie lietadlo preletelo v prítomnosti prezidenta Hasana Rúháního. V stredu krajina slávi Deň národného obranného priemyslu. Agentúra Reuters pripomína, že Irán poslal zbrane a tisícky vojakov do Sýrie na podporu prezidenta Bašára Asada v sedem rokov trvajúcej občianskej vojne.

Iránske vzdušné sily sú však obmedzené zrejme iba na niekoľko desiatok útočných strojov - či už ruskej výroby, alebo amerických typov zaobstaraných ešte pred iránskou revolúciou z roku 1979. Irán predstavil v roku 2013 bojové lietadlo domácej výroby Káhir-313, ale niektorí odborníci v tom čase spochybňovali jeho životaschopnosť. V Iráne došlo k rozvoju rozsiahleho domáceho obranného priemyslu, keď krajina čelila medzinárodným sankciám a embargám, ktoré jej bránili dovážať mnohé zbrane.

Viac o téme: Bojové lietadloIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu