Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Tragédia v Janove bude mať dohru: Úrady vyšetrujú utorkovú katastrofu

Hasiči s ťažkými mechanizmami začali odstraňovať trosky  mosta. Zobraziť galériu (5)
Hasiči s ťažkými mechanizmami začali odstraňovať trosky mosta. (Zdroj: TASR/Luca Zennaro/ANSA via AP)

JANOV - V Janove na severe Talianska dnes pokračovalo pátranie po nezvestných v sutinách zrúteného mosta. Úrad civilnej obrany ich počet znížil na päť. Utorkové nešťastie si doteraz vyžiadalo 38 mŕtvych, deväť z desiatich hospitalizovaných je v kritickom stave.

Úrady ďalej usilovne vyšetrujú príčinu tragédie. Podľa jedného odborníka mohlo prasknúť jedno z nosných oceľových lán konštrukcie. Vláda viní za zrútenie firmu, ktorá diaľnicu spravuje, a dnes začala proces s cieľom odobrať jej  licenciu. Domy pod zvyšnou konštrukciou mosta muselo opustiť vyše 600 ľudí, ktorým hľadá bývanie janovská radnic. V noci na dnes sa podarilo odstrániť z koryta rieky Polcevera obrovský kus zrúteného mosta. Práce na chvíľu zdržal požiar medzi troskami, ktorý spôsobila iskra z kotúčovej píly, ktoré zapálila sklad pod ruinami.

Hasiči s ťažkými mechanizmami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Odstránenie trosiek z rieky bolo jednou z priorít kvôli hroziacim záplavám. Na mieste zasahuje tisícka ľudí, z ktorých približne 350 sú hasiči. Z mosta sa tiež odstraňujú vozne, ktoré na ňom zostali. Za "hodnovernú pracovnú hypotézu" označil architekt Antonio Brencich, ktorý je členom vyšetrovacej komisie, možnosť, že pád mosta mohlo vyvolať prasknutie oceľového nosného lana. Všetky sú obalené betónom, ktorý ich má chrániť pred koróziou. Kvôli tomu sa ich stav ťažko monitoruje.

Hasiči s ťažkými mechanizmami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Zodpovednosť za pád mosta má určiť vyšetrovanie. Prokuratúra chce vinníka obviniť z viacnásobného usmrtenia z nedbanlivosti, zavinenia katastrofy a z ohrozenia bezpečnosti dopravy. Firme Autostrade per l'Italia, ktorá diaľnicu v Janove prevádzkuje, dnes talianske ministerstvo dopravy zaslalo list, ktorým napadlo jej koncesiu. Šéf protestného Hnutie piatich hviezd (M5S) Luigi Di Maio povedal, že ak sa súkromníci nedokážu o cesty patrične starať, mal by správu nad nimi prevziať štát.

 Hasiči s ťažkými
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Šéf euroskeptickej Ligy Salvini pripustil, že proces odňatia licencie môže trvať "niekoľko týždňov alebo mesiacov", pretože Autostrade využije svoje právo na odvolanie. Odobratie licencie je možné v prípade, keď správca diaľnice "hrubo neplní" stanovené povinnosti. Autostrade sa však domnieva, že bude schopná preukázať riadne plnenie záväzkov. Talianske médiá navyše informovali, že v prípade zrušenia koncesionárskej zmluvy, ktorej platnosť končí až v roku 2042, by správca mal nárok na náhradu ušlého zisku v hodnote miliárd eur. Štát môže na druhú stranu v prípade, že prevádzkovateľ nedodrží zmluvu, vymáhať pokutu až 150 miliónov eur. 

Hasiči pracujú na torze
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Luca Zennaro/ANSA via AP)

V bol vyhlásený štátny smútok. V Janove sa uskutoční štátny pohreb, ktorého sa zúčastní okrem iného prezident Sergio Mattarello aj premiér Giuseppe Conte. Mnoho príbuzných obetí sa ale rozhodlo pietu bojkotovať: Pád mosta podľa nich spôsobila nedbalosť.  Salvini sa tiež vyjadril odmietavo k začatiu talianskej prvej futbalovej ligy cez víkend. Usporiadatelia zatiaľ odložili len zápasy oboch janovských klubov. Podľa Salviniho by ale mali byť odložené všetky zápasy. "Záujmy biznisu a televízie môžu počkať," upozornil.

Viac o téme: MostTragédiaTalianskoJanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu