Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dôchodkové reformy v Rusku zanechali následky: Putinova popularita neustále klesá

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Činnosť prezidenta Vladimira Putina vo funkcii hlavy štátu schvaľuje 62,8 percenta Rusov. Zistil to prieskum štátnej agentúry VCIOM, o ktorého výsledkoch informovala tlačová agentúra Interfax.

Podľa ruských analytikov sa popularita prezidenta znižuje. Fungovanie ruskej vlády hodnotí pozitívne 36,4 percenta opýtaných a jej predsedu Dmitrija Medvedeva 29,9 percenta. Výsledky prieskumov VCIOM je potrebné podľa niektorých ruských komentárov hodnotiť ostražito.

Aj sama spoločnosť pripúšťa, že hlavným zadávateľom jej ankiet je Kremeľ a monopolná vládna strana Jednotné Rusko. Výsledky nimi objednaných prieskumov možno publikovať len s oficiálnym súhlasom. Napriek tomu aj z prieskumov kontrolovaných štátom vyplýva, že popularita prezidenta sa počas leta znižuje.

V máji VCIOM hlásila, že Putinovu činnosť schvaľuje 80,2 percenta Rusov, v júni 72 percent. Pokles zdôvodňujú médiá jednoznačne návrhom dôchodkovej reformy, ktorý zvyšuje vek odchodu do penzie u žien o osem a u mužov o päť rokov. Reforma zatiaľ v parlamente prešla prvým čítaním. Po Putinovi je v rebríčku popularity ruských politikov na druhom mieste minister obrany Sergej Šojgu a na treťom minister zahraničia Sergej Lavrov.

Štvrtý je v poradí šéf ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij a piaty Medvedev. Agentúra Levada, jediná nezávislá celoštátná sociologická služba v Rusku, zverejnila prieskum o vzťahu Rusov k Putinovom zahraničnej politike. Schvaľuje ju vraj len 16 percent opýtaných, rovnaké množstvo sa domnieva, že záujmy Ruska sú kremeľskému vodcovi cudzie. Putinovi Rusi vyčítajú napojenie na oligarchu (21 percent), korupciu (14 percent) a chyby vo vedení krajiny (deväť percent).

Viac o téme: PrieskumRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu