Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stačila jediná čierna noc: Z krásneho rybníka sa stala páchnuca vodná plocha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BŘECLAV - Najväčší moravský rybník Nesyt sa za jedinú noc, zo štvrtka na piatok, premenil na páchnucu vodnú plochu posiatu tisícami mŕtvych rýb. Výlov v rybníku v okrese Břeclav sa preto tento rok už skončil, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

Brehy Nesytu lemuje niekoľko desiatok ton mŕtvych rýb, ďalej na jeho hladine tvoria akýsi plávajúci ostrov a v ďalších častiach rybníka zasa biele bruchá vytvárajú mozaiku na zelenej hladine. Cyklisti tvrdia, že ešte vo štvrtok nič zvláštne na rybníku nespozorovali, ale v piatok ráno už zbadali hladinu posiatu tisícami zdochlín.

Ďalší divák a zároveň rybár so smútkom dodal, že mŕtve ryby sa len teraz začali uvoľňovať od dna a bude ich ešte viac. Podľa Vlastimila Sajfrta zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Pálava, sídliacej v meste Mikulov, sa už situáciou zaoberajú. Prvé odhady z piatkových ranných hodín uvádzali, že ide približne o 40 ton mŕtvych rýb. Ich počet však počas dňa narastal, ako sa uvoľňovali od dna, dodal Sajfrt.

Úhyn rýb s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo počasie. Prispeli k tomu horúčavy, prehriata voda a nízka hladina - zavŕšila to búrka, ktorá priniesla zmenu tlaku. Nesyt je problematickou nádržou, pretože sa nachádza na nie príliš výdatnom toku potoka Včelínek, ktorého prietok je v súčasnosti takmer nulový. Zároveň sa veľká, ale plytká vodná plocha v horúčavách výrazne prehrieva a tiež masívne odparuje. Podľa rybárov sa niekedy za deň odparí aj centimeter vodného stĺpca, napísal portál Novinky.cz.

Viac o téme: BřeclavMoravaNesyt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu