Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovská tragédia vo švajčiarskych Alpách: Zrútilo sa lietadlo, 20 mŕtvych

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Polizei Graubuenden via AP)

ZÜRICH - Dvadsať ľudí zahynulo v sobotu pri páde historického trojvrtuľového lietadla typu Junkers Ju-52 vo švajčiarskych Alpách. Smrť všetkých 20 osôb na palube výletného lietadla potvrdila v nedeľu popoludní na tlačovej konferencii polícia, informovala agentúra AP.

Nové zistenia o leteckom nešťastí vo Švajčiarsku: Obeťami sú rodičia s dvomi deťmi

Historické lietadlo Junkers Ju-52 sa počas vyhliadkového letu zrútilo takmer vertikálne a vo vysokej rýchlosti. Potvrdila to v nedeľu polícia, ktorú cituje agentúra AP.

Podľa úradov pôjde o náročné vyšetrovanie nehody, keďže trojmotorové lietadlo nemeckej výroby z roku 1939 pravdepodobne nemalo záznamník palubnej komunikácie ani zapisovač letových údajov, uviedol Daniel Knecht zo Švajčiarskeho úradu pre bezpečnosť v doprave (SUST).

Obrovská tragédia vo švajčiarskych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Polizei Graubuenden via AP)

Lietadlo, ktoré prevádzkovala švajčiarska spoločnosť Ju-Air, narazilo do západného svahu vrchu Piz Segnas nad obcou Flims v kantóne Grisons. K nárazu došlo približne vo výške 2540 metrov nad morom. Polícia uviedla, že posádka nevyslala pred nehodou žiadne núdzové volanie.

V lietadle zahynulo 11 mužov a deväť žien. Väčšinu z obetí tvoria Švajčiari, tri osoby pochádzali z Rakúska. Obete boli vo veku 42-84 rokov. Posádku tvorili dvaja piloti a jeden člen letového personálu. Úrady vylúčili kolíziu s iným lietadlom či zrážku s bariérou, napríklad elektrickým vedením.

Piz Segnas
Zobraziť galériu (6)
Piz Segnas  (Zdroj: SITA/AP/Keystone/Arno Balzarini)

Zároveň neexistujú indície pre prípadný zločin ani pre to, že lietadlo prišlo o časti trupu pre haváriou. Lietadlo viezlo pasažierov späť z dvojdňového výletu z mesta Locarno na juhu krajiny na svoju základňu v Dübendorfe pri Zürichu. Úrady boli informované o havárii 50 minút po štarte.

Spoločnosť Junkers vyrobila v rokoch 1932-1952 takmer 5000 lietadiel tohto typu. Exempláre, ktoré používa Ju-Air, sú bývalé lietadlá švajčiarskych vzdušných síl a boli vyradené zo služby v roku 1981. Ju-Air začala prevádzkovať vyhliadkové lety historickými lietadlami v roku 1983. Ju-Air, ktorá má vo svojej letke ďalšie dva stroje Ju-52, po sobotňajšej tragédii až do odvolania zrušila všetky lety.

Lietadlo typu Ju-52
Zobraziť galériu (6)
Lietadlo typu Ju-52  (Zdroj: SITA/JU-AIR/Keystone via AP)

Havária v Graubündene je druhým sobotňajšom leteckým nešťastím vo Švajčiarsku. Už dopoludnia zahynula miestna štvorčlenná rodina pri nehode malého lietadla v kantóne Nidwalden. Stroj, ktorý mieril do Francúzska, sa zrútil do lesného porastu, ktorý začal horieť. Záchranári tak mohli prísť k miestu nešťastia až po uhasení požiaru.

Viac o téme: Pád lietadlaŠvajčiarskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu