Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pápež František prijal rezignáciu kardinála McCarricka obvineného zo sexuálneho obťažovania

Kardinál Theodor McCarrick
Kardinál Theodor McCarrick (Zdroj: SITA/Robert Franklin/South Bend Tribune via AP, Pool, File)

VATIKÁN - Pápež František prijal rezignáciu kardinála Theodora McCarricka obvineného zo sexuálneho obťažovania chlapcov a seminaristov. Vatikán v sobotu informoval, že pápež bývalému kardinálovi nariadil "žiť v modlitbe a pokání". Zatiaľ nie je známe, kedy sa začne cirkevný súd.

Osemdesiatosemročný McCarrick bol predtým jedným z najvyššie postavených predstaviteľov katolíckej cirkvi v USA. Emeritný washingtonský arcibiskup takisto dostal zákaz akéhokoľvek verejného vystupovania a bude musieť zostať v dome, ktorý mu určia. Pápežovi sa za jeho rozhodnutie už poďakoval kardinál Daniel N. DiNardo, ktorý vedie Konferenciu biskupov Spojených štátov.

McCarricka 20. júna uvoľnili z kňazských funkcií v dôsledku vyšetrovania súvisiaceho s obťažovaním chlapca v New Yorku spred 40 rokov. Obeť mala vtedy jedenásť rokov a tvrdí, že zneužívanie pokračovalo aj počas nasledujúcich dvoch desaťročí. McCarrick to však poprel. Medzi chlapcami, ktorých údajne zneužíval, je aj dieťa, ktoré pokrstil ako prvé po svojej kňazskej vysviacke.

Viac o téme: RezignáciaPápež FrantišekTheodor McCarrick
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu