Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brutálna vražda v Česku na súde: Bezdomovec dobodal svojho kamaráta, uštedril mu 33 rán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PLZEŇ - Krajský súd v Plzni odsúdil na 17 rokov väzenia bezdomovca, ktorý vlani brutálne zavraždil svojho kamaráta. Mačetou a dvoma nožmi mu uštedril 33 bodných a rezných rán, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Výšku trestu sudca zdôvodnil "výrazne surovým" charakterom prevedenia zločinu. Páchateľovi, 43-ročnému Martinovi Pitnerovi, priťažila aj skutočnosť, že bol už v minulosti súdený za krádeže. Pre tieto skutočnosti mu hrozil výnimočný trest prevyšujúci 20 rokov väzenia. 

Rozsudok ešte nie je právomocný. Štátna zástupkyňa Věra Brázdová si ponechala lehotu na prípadné podanie odvolania, zatiaľ čo Pitner sa odvolal okamžite. K vražde, ktorej motív sa uspokojivo nepodarilo zistiť, došlo 20. augusta 2017 v stane postavenom v parku v plzenskej štvrti Roudná. Brutálnemu útoku predchádzala hádka oboch mužov. Páchateľ bol v čase vraždy pod vplyvom alkoholu a svojho 45-ročného kamaráta zasiahol mačetou najmä v oblasti hlavy a krku. 

Pitner tvrdil, že si na udalosti osudnej noci nespomína a kamarátovo telo našiel už bez známok života. Následne odišiel na políciu, kde sa sám udal. Neskôr zodpovednosť odmietal s tvrdením, že bol pod silným vplyvom liekov proti depresii a epilepsii, ktoré zapil alkoholom. Policajti však počas vyšetrovania dospeli k záveru, že bol v čase spáchania zločinu príčetný a nebol v stave zmyslového otupenia.

Podľa znalcov Pitner trpí disociálnou poruchou osobnosti a má nižší intelekt a len malú šancu na úspešnú resocializáciu. Motívom činu mohla byť skutočnosť, že sa zavraždený muž na druhý deň chystal opustiť táborisko pred plzenskou nemocnicou. 

Viac o téme: BezdomovecVraždaSúd Plzeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu