Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarsko zasiahla víchrica: Vyvracala stromy, poškodila strechy a spôsobila meškania vlakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Gyorgy Varga/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Víchrica, ktorá zasiahla v pondelok podvečer územie Maďarska, vyvracala stromy, poškodila strechy a spôsobila meškania vlakov, informoval spravodajský server Index.hu, podľa ktorého ale nebol nikto zranený.

Nárazový vietor vyvracal stromy vo viacerých budapeštianskych obvodoch. Polámané konáre trhali elektrické vedenia, poškodili vozidlá a na viaceré miesta volali na pomoc požiarnikov k poškodeným strechám. Víchrica nadvihla strechu plavárne v X. obvode na ulici Újhegyi út.

Problémy spôsobila v Peštianskej župe aj voda po silnom lejaku. V obci Dunaharszti museli hasiči vyslobodiť človeka, ktorý uviazol v zatopenej pivnici. Na niektorých predmestských linkách Budapešti zaznamenali pre problémy spôsobené víchricou meškania vlakov od 40 do 50 minút.

Vo viacerých obciach Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župy museli pri odstraňovaní škôd zasahovať hasiči. V obci Jászágó vyvrátené stromy poškodili budovu, v obci Jászboldogháza strom padol na strechu domu. V Jászberény-Portelek udrel blesk do stromu, ktorý padol a roztrhal elektrické vedenie.

Búrky pustošili najmä v Peštianskej župe, poškodili 23 budov

Vyvrátené stromy, zaplavené pivnice a 23 poškodených budov je bilancia búrok, ktoré zasiahli v pondelok popoludní územie Maďarska. Najviac škôd zaznamenali v Peštianskej župe, informoval v utorok spravodajský server Origo.hu, podľa ktorého požiarnikov volali na pomoc v 230 prípadoch.

Podľa Úradu civilnej ochrany začal v XXII. budapeštianskom obvode horieť po zásahu strechy bleskom rodinný dom a v X. obvode zase poškodil silný vietor strechu plavárne. Strechy budov poškodila víchrica aj v mestách Tiszaujváros a Pécel. V Békešskej župe museli zo zaplaveného bytu v suteréne rodinného domu dočasne vysťahovať troch ľudí.

Búrky spôsobili problémy aj v železničnej doprave - meškali najmä prímestské vlaky v okolí Budapešti. Skraty v elektrickej sústave a popadané konáre na koľajnice skomplikovali dopravu na trati Budapešť - Újszász - Szolnok, Budapešť - Cegléd či Budapešť - Hatvan - Miškovec.

Viac o téme: VíchricaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu