Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Orbánova vláda má pre OSN jasný odkaz: Maďarsko nebude meniť svoju migračnú politiku

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda oficiálne oznámila Organizácii Spojených národov, že Maďarsko vystúpi z procesu schvaľovania jej globálneho migračného balíka. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság o tom v Budapešti v utorok informoval minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Potvrdilo sa, že postoj Maďarska k migrácii je diametrálne odlišný od stanoviska OSN. Maďarsko nebude meniť svoju migračnú politiku a nezmení ju ani žiadny globálny migračný balík," dodal šéf rezortu diplomacie.

Heti Világgazdaság však poznamenáva, že námietky maďarskej vlády voči návrhu OSN neobstoja. Krajinám, ktoré ju ratifikujú, totiž z migračného balíka nevyplývajú nijaké povinnosti a svoju migračnú politiku si členské krajiny môžu aj naďalej zachovať. Navyše tento návrh ráta aj s intenzívnejším bojom proti ilegálnej migrácii. Podľa maďarského kabinetu základná koncepcia tohto dokumentu OSN protirečí zdravému rozumu i snahám o obnovenie európskej bezpečnosti.

Záverečný text tzv. Globálneho kompaktu pre bezpečnú, regulovanú a legálnu migráciu odsúhlasili členské štáty svetového spoločenstva na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku 13. júla. Globálny kompakt je výsledkom bezmála dvojročných tematických diskusií a konzultácií medzi členskými štátmi OSN s ambíciou pokryť všetky stránky fenoménu migrácie a predstavuje vôbec prvý dokument vypracovaný na pôde OSN k tejto téme.

Viac o téme: MigráciaMaďarskoOSNViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu