Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Obamov veľký prejav, nepriama kritika Trumpa: Varoval pred tým, kam sa svet uberá

Barack Obama Zobraziť galériu (3)
Barack Obama (Zdroj: SITA/AP/Themba Hadebe)

JOHANNESBURG - Bývalý americký prezident Barack Obama pri utorkovom prejave v Juhoafrickej republike označil súčasnú dobu za čudnú a neistú. Zmienil sa pritom o takzvanej politike strachu a neznášanlivosti, ktorá je podľa neho na vzostupe.

Obama hovoril pri príležitosti 100. výročia narodenia zosnulého juhoafrického bojovníka proti apartheidu a nositeľa Nobelovej ceny za mier Nelsona Mandelu. Podľa agentúry AP išlo o Obamov najvýznamnejší prejav od chvíle, čo nie je vo funkcii.

Exprezident povedal, že každým dňom sú titulky správ viac znepokojujúce, až sa mu z toho „točí hlava". O svojom nástupcovi Donaldovi Trumpovi sa priamo nezmienil, vymedzil sa ale podľa AP proti Trumpovej politike, keď hovoril o zachovaní myšlienok Mandelu, akými boli demokracia, rôznorodosť a dobré vzdelanie pre všetkých.

Obama je na prvej návšteve Afriky od konca svojho funkčného obdobia na začiatku roka 2017. V pondelok sa zastavil v Keni, kde navštívil rodisko svojho zosnulého otca. Exprezident v prejave zdôraznil, že Mandela, ktorý bol väznený 27 rokov, vytrval vo svojej kampani napriek tomu, že sa rasistický systém apartheidu javil ako nepremožiteľný.

Jeho slová sa stretli s potleskom davu asi 14 000 ľudí, ktorí sa zhromaždili na kriketovom štadióne v Johannesburgu, kde sa prejav konal. „Sme svedkami toho, ako väčšina sveta hrozí návratom k nebezpečnejšiemu a brutálnejšiemu spôsobu robenia biznisu," povedal Obama.

„Politika strachu, neznášanlivosti a obmedzovania je na vzostupe, a to tempom, ktoré bolo len pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľné... Tí, ktorí sú pri moci... sa snažia podlomiť všetky inštitúcie, ktoré dávajú demokracii jej význam," zdôraznil.

Barack Obama
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Themba Hadebe)

Mandelove ideály čelia útoku

„Iba tým, že tu stojí, vzdáva hold Nelsonovi Mandelovi. Obama ospravedlňujúco karhá Trumpa," uviedol profesor medzinárodných vzťahov na Witwatersrandskej univerzite v Johannesburgu John Stremlau. 

Podľa neho bol prejav dobre načasovaný vzhľadom na to, že Mandelove ideály v USA a inde vo svete „čelia útoku". „Včera spolu boli na pódiu Trump a Putin. Dnes vidíme oponujúci tím: Obamu a Mandelu," zdôraznil Stremlau.

Barack Obama
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Themba Hadebe)

V šľapajách Mandelu

Mandela, ktorý bol prepustený z väzenia v roku 1990, sa štyri roky potom stal prvým černošským prezidentom JAR. Zomrel v roku 2013 a zanechal po sebe odkaz zmierenia a boja proti nerovnostiam.

Obama v minulosti hovoril o tom, ako ho juhoafrický štátnik inšpiroval, a mnoho Juhoafričanov exprezidenta vníma ako nástupca Mandelu, najmä kvôli jeho boju za rovnocenný prístup k ľuďom všetkých rás v USA i vo svete.

Obama verejne Trumpovu administratívu, ktorá kritizovala a zrušila niektoré významné kroky urobené Obamom, nehodnotil. Spojené štáty pod Trumpovým vedením odstúpili od parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom; Trumpova administratíva sa tiež snaží o zrušenie zdravotnej reformy známej ako Obamacare.

Viac o téme: Barack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu