Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší Babišov minister končí: Plagiátorstvo položilo aj Krčála, nevie si to vysvetliť

V Babišovej vláde končí kvôli plagiátorstvu druhý minister Zobraziť galériu (4)
V Babišovej vláde končí kvôli plagiátorstvu druhý minister (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Twitter/ČSSD)

ZLÍN - Český minister práce a sociálnych vecí Petr Krčál (ČSSD) v utorok oznámil svoju rezignáciu. Krčál čelí podozreniu, že sa dopustil plagiátorstva vo svojej bakalárskej práci, informoval spravodajský portál Novinky.cz. Ide o druhého ministra Babišovej vlády, ktorý odstúpil kvôli plagiátorstvu. V minulých dňoch skončila vo svojej funkcii aj Taťána Malá z ANO.

Krčála by mala nahradiť Jana Maláčová pôsobiaca na ministerstve práce a sociálnych vecí. Ide o druhého ministra z Babičovej vlády, ktorý odstúpil kvôli plagiátorstvu. Pred niekoľkými dňami čelila rovnakému škandálu Taťána Malá, ktorá študovala na bratislavskej Paneurópskej škole. 

Padol druhý Babišov minister

Minister práce a sociálnych vecí Petr Krčál dnes skončil pre podozrenie z plagiátorstva vo funkcii. Novinárom dnes povedal, že ponúkol straníckemu šéfovi Jánovi Hamáčkovi svoj odchod, pretože nechce zaťažovať sociálnu demokraciu, vládu, ale ani svoju rodinu a svoje zdravie. Hamáček jeho rezignáciu prijal a premiérovi Babišovi navrhol, aby sa novou ministerkou stala Jana Maláčová, ktorá na ministerstve práce doteraz viedla odbor rodinnej politiky a politiky starnutia.

Český prezident Miloš Zeman
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Petr David Josek)

Prezident Miloš Zeman bude s Babišom hovoriť o situácii na čele ministerstva práce a sociálnych vecí v sobotu v Lánoch po rokovaní expertného tímu hlavy štátu. Povedal to prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Expertný tím prezidenta sa v Lánoch schádza pravidelne. Tentoraz budú v sobotu Zemanovi poradcovia rokovať o rozpočte. Na stretnutí bude Babiš a ministerka financií Alena Schillerová (za ANO). „Po ukončení rokovaní bude pán prezident hovoriť s pánom premiérom o otázke ministerstva práce a sociálnych vecí,“ uviedol Ovčáček.

Krčál sa bojí o vládu a zdravie

Krčál dnes na mimoriadnom brífingu uviedol, že písaním práce strávil veľa času. „Pripúšťam ale, že v jej obsahu mohlo dôjsť k pochybeniu,“ uviedol. Krčál povedal, že za normálnych okolností by svoje pochybenie nepovažoval za tak zásadné, aby ohrozilo jeho postavenie vo vláde. „Avšak vzhľadom na súčasnú politickú situáciu a tomu, akú prácu dalo zostavenie vlády s dôverou, nechcem byť záťažou,“ uviedol. Dodal, že okrem ČSSD a vlády nechce ohrozovať ani svoju rodinu a zdravie. „V minulosti som prekonal ťažké onkologické ochorenie, ktoré bolo spojené so stresom,“ povedal.

Taťána Malá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Taťána Malá)

Minister práce preto ponúkol Hamáčkovi svoju rezignáciu. „Neskôr podám aj demisiu člena vlády,“ uviedol. Hamáček poďakoval Krčálovi za jeho rozhodnutie aj prácu, ktorú doteraz odviedol. „Jeho rozhodnutie rešpektujem a prijal som jeho ponuku rezignácie,“ dodal. Babiša o dohode informoval a oznámil mu, že za ČSSD navrhne do funkcie ministerku práce Maláčovú. „Je to odborníčka, členka sociálnej demokracie, na ministerstve pôsobí, takže nebude mať problém prevziať štafetu po Petrovi Krčálovi,“ povedal Hamáček.

Škola bakalárku podrobne preskúma

Krčál absolvoval Inštitút medziodborových štúdií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne, kde v roku 2007 obhájil bakalársku prácu na tému Mládež a voľný čas. Jej časti sa však podľa serveru Seznam Zprávy, ktorý sa odvoláva na program na odhaľovanie plagiátov, zhodujú s predtým obhájenou prácou. Tieto časti Krčál údajne vo svojej bakalárskej práci skopíroval bez uvedenia citácie.

Petr Krčál
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/ČSSD)

Obhájil ju v máji 2007, teda podľa Sáhu v čase pred zavedením spomínaného antiplagiátorského systému. Pomocou Theses.cz sú všetky práce odovzdané na UTB kontrolované od roku 2008. "V prípade zistenia zhody s predchádzajúcimi prácami je každý takýto prípad individuálne preverený. Ak sa podozrenie potvrdí, je odovzdaný disciplinárnej komisii, ktorá pri zistení plagiátorstva navrhuje dekanovi postih študenta," uviedol rektor.

Server Zoznam Zprávy.cz v pondelok uviedol, že v Krčálovej práci je veľa stránok rovnakého textu, ktorý predtým napísal iný autor. Kvôli podobnému problému skončila minulý týždeň ministerka spravodlivosti Taťána Malá (ANO). Špecializovaný program našiel v Krčálovej práci podobnosti v 14-ich percentách textu. Fakulta v Zlíne začala pre podozrenie z plagiátorstva kontrolu bakalárskej práce ministra práce a sociálnych vecí Petra Krčála. Uviedol to rektor univerzity Petr Sáha. Krčál v roku 2009 získal ešte magisterský titul v odbore andragogika a riadenie ľudských zdrojov na pražskej súkromnej Univerzite Jana Amosa Komenského. 

Ku kontrole využije škola systém Theses.cz, ktorý Krčálovu prácu porovná s predtým zverejnenými vysokoškolskými prácami. Výsledok zatiaľ nie je známy, vyžaduje určitý čas, povedal Sáha. Bakalársku prácu na tému Mládež a voľný čas napísal Krčál v Inštitúte interdisciplinárnych štúdií UTB. Minulý týždeň pre problém s plagiátosrtvom skončila Tatiana Malá z Babišovej strany ANO.

Krčál si zhody nevie vysvetliť

Odhalené pasáže sa týkali najmä neocitovaných odsekov z odborných kníh, ktoré tak autor v práci nepriamo vydával za svoje vlastné formulácie. Podobných, takmer zhodných či úplne zhodných pasáží je v Krčálovej bakalárskej práci v skutočnosti mnohonásobne viac, uviedol server. Minister povedal, že zhody si nevie vysvetliť a že na svojej práci pracoval poctivo. 

Keď Univerzita Tomáša Baťu u študenta zistí, že sa pri tvorbe záverečnej práce dopustil plagiátorstva, maximálnym trestom je podľa Sáhu vylúčenie zo štúdia bez možnosti vypracovania novej práce a úspešného zavŕšenia štúdia. "Zároveň sú všetky vysoké školy informované prostredníctvom systému Združené informácie matrík študentov (SIMS) o spôsobe ukončení štúdia v danom prípade," uviedol Sáha.

Rektor upozornil na to, že obhajoba Krčálovej práce spadá do obdobia, kedy sa nedá diplom na základe zákona o vysokých školách spätne odobrať. "Ďalšie riešenie bude len v etickej rovine. Všeobecne platí, že za úroveň a obsah práce, rovnako ako za jej obhajobu, zodpovedá študent," doplnil rektor.

Viac o téme: Minister práceZlínPetr KrčálBakalárska práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu