Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Babiš bráni ďalšieho ministra podozrivého z plagiátorstva: Je to iný prípad, má moju podporu

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek,file)

PRAHA - Český minister obrany Lubomír Metnar, ktorý sa v utorok ocitol v podozrení z plagiátorstva, má podporu premiéra Andreja Babiša. Ten podľa vlastných slov nevidí dôvod na Metnarovu demisiu.

Predseda českej vlády v reakcii na otázku denníka Právo, či by mal šéf rezortu obrany po medializovaných informáciách o jeho diplomovej práci z Ostravskej univerzity spred 14 rokov rezignovať, uviedol: "Nie je na to dôvod, pán Metnar má určite moju podporu. V minulosti preukázal svoju morálku ako vyšetrovateľ mimo iného podpaľačského útoku vo Vítkove".

Babiš navyše podľa informácií, ktoré sprostredkoval internetový server Novinky.cz, vyzdvihol Metnarov prístup k danej otázke. Nechal si urobiť analýzu, takže treba ešte počkať na výsledok. Je to podľa neho ale iný prípad, ako dva predchádzajúce, ktoré sa vyskytli v novej Babišovej vláde.

Podľa Babiša má Metnar knihy, z ktorých čerpal, uvedené v zozname literatúry, ale neoznačil príslušné citáty. "Aj experti hovoria, že to nie je plagiát. Je potrebné povedať, že zodpovednosť má aj vedúci práce, nielen študent," cituje server Babišove slová.

Bývalá šéfka českej akreditačnej komisie, politologička Vladimíra Dvořáková v utorok na margo Metnarovej práce uviedla, že aj keď nejde o typický prípad plagiátorstva, ide minimálne o neetické a neprofesionálne prevzatie cudzích zdrojov, pričom možno iba ťažko povedať, či išlo o úmysel alebo dôsledok vtedajšej kvality Pedagogickej fakulty Ostravskej univerzity. Práve odtiaľ pochádza ministrova diplomová práca z roku 2004.

Na rozdiel od dvoch už odstúpivších členov Babišovej vlády Metnar neprevzal od iných autorov celé kapitoly, skôr v niektorých pasážach odseky alebo časti odsekov, pričom menil ich poradie, preskupoval slová a vynechával alebo doplňoval niektoré termíny. Dvořáková pre spravodajský televízny kanál ČT 24 pripomenula, že aj pri posudzovaní diplomovej práce z roku 2004 sa požiadavky na uvádzanie preberaných zdrojov v princípe nemôžu meniť.

Viac o téme: PlagiátorstvoAndrej BabišPrahaLubomír Metnar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu