Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lídri NATO opakovane vyzývajú Rusov: Stiahnite svojich vojakov z týchto oblastí

Summit NATO v Bruseli.
Summit NATO v Bruseli. (Zdroj: SITA/Benoit Doppagne, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Lídri členských štátov Severoatlantickej aliancie na záver stredajšieho prvého dňa bruselského summitu vydali vyhlásenie, v ktorom okrem iného vyzývajú Rusko, aby stiahlo svoje sily, ktoré má umiestnené na území Ukrajiny, Gruzínska, ale aj Podnesterska, ktoré Moldavsko považuje za svoje územie.

"Opätovne zdôrazňujeme našu podporu územnej celistvosti a zvrchovanosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska v ich medzinárodne uznávaných hraniciach," uvádza sa v spoločnom vyhlásení hláv štátov a vlád 29 členských krajín NATO. Vo vyhlásení zameranom na transatlantickú bezpečnosť a solidaritu sa uvádza, že Aliancia vyzýva Rusko, aby v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami stiahlo svoje sily, ktoré má rozmiestnené vo všetkých troch uvedených postsovietskych krajinách bez ich súhlasu.

"Dôrazne odsudzujeme nelegálne a nezákonné pripojenie Krymu k Ruskej federácii, ktoré neuznávame a nikdy neuznáme," uvádza sa v siedmom bode rozsiahlej deklarácie. Lídri NATO zároveň spresnili, že sa musí ukončiť diskriminácia krymských Tatárov a členov iných komunít na Kryme. V súvislosti s dianím na východe Ukrajiny Aliancia vyzvala na plné vykonávanie minských dohôd všetkými stranami konfliktu a vyjadrila podporu pre tzv. normandský formát rokovaní.

V spoločnej deklarácii je aj výzva pre Rusko, aby zastavilo politickú, finančnú a vojenskú podporu militantným skupinám v ukrajinskej Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti, zastavilo svoje vojenské intervencie na tomto území a stiahlo z územia Ukrajiny všetkých svojich vojakov, vojenské vybavenie a žoldnierov.

Viac o téme: RuskoNATOUkrajinaGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu