Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Turecko má nového predsedu parlamentu: Stal sa ním tento bývalý premiér

Nový predseda parlamentu Binali Yildirim Zobraziť galériu (2)
Nový predseda parlamentu Binali Yildirim (Zdroj: SITA/AP Photo/Amel Emric)

ANKARA - Novozvolený turecký parlament si vo štvrtok zvolil za svojho predsedu bývalého premiéra Binaliho Yildirima, stúpenca staronového tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, informuje agentúra Anadolu. Premiérsky post zrušili v Turecku po júnových všeobecných voľbách.

Šesťstočlenný zákonodarný zbor schválil Yildirima (62) z vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) za nového predsedu 335 hlasmi v treťom kole hlasovania. Erdoganova AKP má v parlamente iba tesnú väčšinu, ale teší sa podpore svojho spojenca, krajne pravicovej Strany národného hnutia (MHP).

Turecký prezident vymenoval nového
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Yildirim sa nateraz zapísal do modernej histórie Turecka ako jeho posledný ministerský predseda, ktorých mala krajina od roku 1920 celkovo 27. Po Erdoganovom jednoznačnom víťazstve vo voľbách z 24. júna prešla totiž táto eurázijská krajina na posilnený prezidentský systém vládnutia.

Yildirim, bývalý minister dopravy, ktorý dohliadal na realizáciu významných stavebných projektov, sa stal tureckým premiérom v roku 2016. Erdogan si na základe nového systému prisvojil široké mocenské právomoci vrátane kompetencie na zostavenie vládneho kabinetu a rozpustenie parlamentu.

Parlament si však napriek tomu uchoval určitú výkonnú moc; kým pozícia jeho predsedu je z väčšej časti reprezentatívna, Yildirim môže zohrať význačnú úlohu ako sprostredkovateľ kompromisu pri spornej legislatíve. Yildirim sa silno zasadzoval za nový prezidentský systém, bez ohľadu na to, že sám príde o úrad. Hoci nový systém už nemá premiéra, disponuje teraz funkciou viceprezidenta, ktorú Erdogan pridelil politicky menej významnému predstaviteľovi bezpečnostných orgánov Fuatovi Oktayovi.

Viac o téme: VládaPredsedaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu