Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ťažké boje na Ukrajine, 27 mŕtvych separatistov: VIDEO Armáda oslobodila ďalšiu kľúčovú dedinu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FB/Ray)

KYJEV - Ukrajinské sily spôsobili za posledný týždeň proruským militantom v Donbase ťažké straty - 27 ich zabili a 26 zranili. Informovalo o tom v pondelok tlačové oddelenie ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS).

Pravda nakoniec vždy zvíťazí! FOTO Rusi potichu priznali smrť elitných výsadkárov na Ukrajine

Podľa neho ukrajinské sily okrem toho oslobodili 30. júna dedinu Zolote-4 v Luhanskej oblasti. Aktívna fáza operácie na oslobodenie dediny s približne 300 obyvateľmi, ktorá leží priamo na kontaktnej línii, trvala zhruba tri týždne, citovala OOS agentúra UNIAN.

Ťažké boje na Ukrajine,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ray)

Hovorca OOS Oleksandr Zavtonov pre agentúru Ukrinform uviedol, že Zolote-4 oslobodili bez toho, aby boli porušené minské dohody.

Vztýčenie ukrajinskej vlajky v dedine Zolote-4

Smrť ukrajinských vojakov

Minulý štvrtok zahynuli v bojoch v Donbase štyria ukrajinskí vojaci. Informovalo o tom v piatok tlačové oddelenie ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS). Podľa neho proruskí militanti ostreľovali pozície ukrajinskej armády 28-krát. V deviatich prípadoch použili ťažké zbrane. V niektorých sektoroch frontovej línie použili tanky, delostrelectvo a mínomety zakázané minskými dohodami.

Okrem štyroch mŕtvych veliteľstvo OOS hlásilo aj dvoch zranených vojakov. Podľa neho zahynulo v bojoch aj deväť proruských militantov a osem ďalších utrpelo zranenia. Veliteľstvo OOS aj vo štvrtok informovalo o obetiach. Uviedlo, že pri stredajšej paľbe proruských síl v Donbase zo zakázaných 122-milimetrových delostreleckých systémov zahynuli traja ukrajinskí vojaci.

Ťažké boje na Ukrajine,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ray)

Prímerie?

Ako informovala agentúra UNIAN, od 1. júla malo začať platiť v Donbase prímerie kvôli pokojnému zberu úrody. Účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase sa na tom dohodli na stredajšej schôdzke v bieloruskej metropole Minsk.

Boje medzi vládnymi silami a povstalcami podporovanými Ruskom na východe Ukrajiny trvajú od roku 2014 a doteraz si vyžiadali okolo 10-tisíc mŕtvych. V minulosti sa už strany dohodli na viac než desiatke prímerí, časovo obmedzených i "trvalých", ale všetky skôr či neskôr stroskotali.

Viac o téme: BojRuskoUkrajinaLuhanskProruskí separatisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu