Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mikloš hodnotí Ukrajinu, jeho slová mnohých prekvapia: Boj proti korupcii a oligarchom

Ivan Mikloš Zobraziť galériu (2)
Ivan Mikloš (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Úspešný boj proti korupcii, záťah proti oligarchom a množstvo ďalších noviniek. Takto hodnotí pokrok Ukrajiny za posledné štyri roky ekonóm a bývalý minister financií Ivan Mikloš.

Mikloš sa tak vyjadril pre nemecký denník Die Welt, pričom slovenskú verziu priniesol portál Euractiv. Podľa neho Ukrajina za štyri roky dosiahla oveľa viac, ako sú ľudia ochotní priznať. 

„Po prvýkrát v novodobej histórii Ukrajiny sa krajina skutočne mení zo skorumpovaného, ​​nefunkčného, oligarchického systému smerom k fungujúcej trhovej ekonomike a liberálnej demokracii," napísal exminister. 

Viac pokroku ako za dvadsať rokov dohromady

Dodáva, že aj napriek tomu, že Ukrajina čelí veľkému množstvu problémov, za posledné štyri roky sa dosiahlo viac ako za predchádzajúcich viac ako dvadsať rokov.

Krajinu podľa neho čaká ešte veľa práce najmä v boji proti korupcii, hoci aj v nej už sa počas vlád Arsenija Jaceňuka a Volodymyra Hrojsmana dosiahlo veľa. „Štyri z piatich oblastí, ktoré boli najväčšími zdrojmi korupcie, boli uzavreté alebo aspoň výrazne obmedzené," uviedol Mikloš.

Čo sa zlepšilo?

Podľa Mikloša ide o trh s plynom, kde podľa neho od jari 2016 zamedzili oligarchom a politicky vplyvným podnikateľom nakupovať lacný plyn a potom ho predávať za reálnu trhovú cenu. Zlepšenie s pomocou jednotného a automatizovaného registra systému vrátenia DPH zas vraj pomohlo pri vratkách DPH.

Ukrajina taktiež uzatvorila 80 zo 180 bánk, ktoré slúžili ako „ako bankomaty pre svojich majiteľov alebo spriaznené osoby, ako nástroj na výber peňazí od daňových poplatníkov na ich súkromné účely". Mikloš tvrdí, že najväčšia súkromná banka Privatbank bola znárodnená kvôli systémovému významu a prijaté boli aj ďalšie pravidlá.

Problémové štátne podniky

Pozitíva vidí aj vo využívaní systému elektronického verejného ProZorro, ktorý je podľa Mikloša medzinárodne uznávaný a považovaný za veľmi efektívny a jedinečný. Verejné subjekty vrátané obcí ho musia využívať od augusta 2016 a Ukrajina tak uzavrela zdroj korupcie vo verejnom obstarávaní. 

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: AP Photo/Markus Schreiber)

Petro Porošenko

Mikloš zároveň uvádza, že jedinou nedotknutou oblasťou boja proti korupcii sú štátne podniky, ktorých má Ukrajina približne 3 500. „Štátne podniky sú dnes najväčším zdrojom korupcie, politického klientelizmu, plytvania verejnými zdrojmi, zlého riadenia a deformácie podnikateľského prostredia. V januári 2018 bol prijatý nový zákon o privatizácii, ktorý má napomôcť jej urýchleniu," napísal bývalý minister.

Pohár naplnený iba spolovice

V boji proti korupcii pomáhajú aj deregulácia, reforma energetického sektora, daňová reforma a decentralizácia, vysvetľuje Mikloš. „V posledných mesiacoch boli prijaté dve veľmi dôležité štrukturálne reformy – dôchodková reforma a reforma zdravotníctva," uvádza.

Čiastočný, no nemenej dôležitý pokrok vidí aj pri vytvorení inštitúcií na boj proti korupcii. Ide o Národný protikorupčný úrad, Úrad špeciálneho prokurátora a Národnú agentúru pre prevenciu korupcie. 

„Napriek všetkým výzvam, ťažkostiam a oneskoreniam sú reformy na Ukrajine reálne a napredujú. Dôležité bude pokračovať a tento proces po prezidentských a parlamentných voľbách v roku 2019 podľa možností ešte urýchliť, pretože pohár je naplnený zatiaľ len spolovice," uzatvoril Mikloš.

Viac o téme: Ivan MiklošUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu