Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravda nakoniec vždy zvíťazí! FOTO Rusi potichu priznali smrť elitných výsadkárov na Ukrajine

Cvičenie psovských výsadkárov Zobraziť galériu (2)
Cvičenie psovských výsadkárov (Zdroj: profimedia.sk)

PSKOV - Na cintorínoch v Pskovskej oblasti na západe Ruska, kde v auguste 2014 pochovali niekoľko ruských výsadkárov zabitých zrejme na východe Ukrajiny, sa objavili čerstvé hroby. Podľa opozičného denníka Novaja gazeta ide pravdepodobne o vojakov padlých v Sýrii.

Novinár (†32) zomrel za záhadných okolností: Stali sa mu osudnými články o žoldnieroch v Sýrii?

Napríklad práporčík Nikolaj Grigorov podľa nápisu na smútočnej stuhe zahynul 6. marca 2018 "pri leteckom nešťastí". Práve v tento deň sa pri ruskej leteckej základni Hmímím v západosýrskej provincii Latákíja zrútilo nákladné lietadlo An-26. Katastrofa si vyžiadala 39 obetí.

"Už ich neschovávajú, ale príbuzní zabitých sa ešte viac než predtým boja hovoriť," napísal denník. V reportáži tiež upozornil, že na mieste bezmenných hrobov, do ktorých sa pod jednoduchými krížmi pochovávali výsadkári zabití v auguste 2014, sa objavili honosné náhrobky z čierneho mramoru s portrétmi padlých v životnej veľkosti a v plnej poľnej výsadkára.

Pravda nakoniec vždy zvíťazí!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/@natohawks)

Tie podľa denníka prinajmenšom v jednom prípade zaplatilo ministerstvo obrany. Rodina výsadkára Leonida Kičatkina dostala pohrebné 32-tisíc rubľov (cca 435 eur) a pomník stál 100-tisíc rubľov (cca 1360 eur). Náhrobky tu majú aj príslušníci vojenskej rozviedky GRU Sergej Volkov (†28) či Vasilij Gerasimčuk (†27). Obaja zomreli v lete 2014. Úrad už teda nerobí tajnosti okolo smrti profesionálnych vojakov zabitých za neobjasnených okolností v mierovej dobe.

Podľa ukrajinských a neoficiálnych ruských zdrojov bolo 12 príslušníkov 76. gardovej výsadkovej divízie zo Pskova zabitých v auguste 2014 v bojoch pri Luhansku v Donbase na východe Ukrajiny. Ruské úrady z okolností smrti pskovských výsadkárov urobili štátne tajomstvo a stále popierajú zapojenie do konfliktu v Donbase, ktorý si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10-tisíc obetí na životoch.

Viac o téme: HrobRuskoSýriaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu