Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izraelský veľvyslanec pri OSN: Navrhuje prehodnotiť rozhodnutie o odchode z UNESCO

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu potvrdil, že jeho krajina vystúpi z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu potvrdil, že jeho krajina vystúpi z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (Zdroj: TASR/Amir Cohen/Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Izraelský veľvyslanec pri OSN chce odporučiť vláde svojho štátu, aby prehodnotila rozhodnutie o odchode Izraela z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), alebo aby aspoň odložila jeho uplatnenie. Informovala o tom agentúra AP.

Vyslanec Karmel Šama ha-Kohen sa takto vyjadril v utorok, niekoľko hodín po tom, ako výbor UNESCO na zasadnutí v Bahrajne odložil o rok platnosť kontroverzných rezolúcií o jeruzalemskom Starom meste a predjordánskom Hebrone. Iné sporné rezolúcie boli odložené už v apríli tohto roku. 

Ha-Kohen v utorok uviedol, že odporučí, aby Izrael "opäť posúdil" svoje rozhodnutie o odchode z UNESCO, alebo aspoň odložil termín odchodu, ktorý bol stanovený na koniec roka 2018.  "Nie som si istý, či to (odporúčanie) bude stačiť a či povedie k dramatickej zmene rozhodnutí," povedal veľvyslanec. Otázka Jeruzalema a problémy okolo UNESCO sú totiž podľa neho v Izraeli veľmi citlivými záležitosťami.

Ha-Kohen v tejto súvislosti ocenil pôsobenie novej generálnej riaditeľky UNESCO, bývalej francúzskej ministerky kultúry Audrey Azoulayovej, ktorá podľa neho vniesla do tejto organizácie nového ducha. Izrael ohlásil svoje rozhodnutie o odchode z UNESCO vlani v decembri. Premiér Benjamin Netanjahu to zdôvodnil "zaujatým, jednostranným a absurdným" postojom tejto organizácie OSN voči Izraelu. 

Príklad židovského štátu krátko nato nasledovali aj Spojené štáty. Proces odchodu z UNESCO trvá približne jeden rok, takže obe krajiny by mali ukončiť svoje členstvo k 31. decembru 2018.  Izrael už predvlani prerušil spoluprácu s UNESCO kvôli kontroverznej rezolúcii, v ktorej sa uvádza, že Židia nemajú nijakú spojitosť s posvätnými miestami v Jeruzaleme. Izraelčanov vlani pobúrilo aj rozhodnutie UNESCO o zaradení Hebronu medzi lokality palestínskeho kultúrneho dedičstva, hoci toto mesto má silnú spojitosť aj s dejinami židovského národa. 

Viac o téme: VeľvyslanecOSNUNESCOIzreal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu