Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Haftarova armáda opäť dobyla dôležité ropné terminály na pobreží Stredozemného mora

Chalífa Haftar
Chalífa Haftar (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev)

TRIPOLIS - Líbyjské sily pod velením poľného maršala Chalífu Haftara, ktorý je súperom medzinárodne uznávanej vlády národnej jednoty v Tripolise, získali opäť úplnú kontrolu nad dôležitými ropnými terminálmi as-Sidr a Ras Lánúf na pobreží Stredozemného mora. Podľa agentúry AP to oznámil v pondelok hovorca Haftarovej Líbyjskej národnej armády.

Najnovšie boje o uvedené terminály sa rozpútali pred dvoma týždňami, keď na ne zaútočili milície pod velením bývalého povstalca Ibráhíma Džadrána. Líbyjská Národná ropná spoločnosť bola vtedy nútená pozastaviť vývoz ropy a evakuovať svojich zamestnancov.

Haftarova armáda teraz podľa jej hovorcu vrátila ropné terminály do rúk podniku, ktorý podlieha prechodnej líbyjskej vláde s pôsobiskom na východe krajiny. Pred spomínaným útokom ich kontrolovala vláda národnej jednoty so sídlom v hlavnom meste Tripolis.

Líbyu sužuje bezprávie a vláda milícií od roku 2011, keď v povstaní prišiel o život diktátor Muammar Kaddáfí. V dôsledku chaosu sa z tejto severoafrickej krajiny stal zároveň hlavný tranzitný bod pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Viac o téme: RopaLíbyaChalíf Haftar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu