Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Srbský novinár, po ktorom ostalo opustené auto, je živý a zdravý: Možný zinscenovaný únos

Stefan Cvetkovič
Stefan Cvetkovič (Zdroj: twitter.com/2am.eu ‏)

BELA CRKVA - Nezvestného novinára Stefana Cvetkoviča, po ktorom od štvrtka pátrala srbská polícia, našli v piatok živého a zdravého v okolí mestečka Bela Crkva vo Vojvodine. Práve v tejto lokalite žurnalista zmizol v noci na štvrtok. Objavili tam už len jeho opustené vozidlo s otvorenými dverami, zapnutými svetlami a hrajúcim rádiom. Vedľa osobného auta, ktoré Cvetkovič používal, sa našli aj jeho poškodené náramkové hodinky.

Ako v Belehrade v piatok informoval najvyšší srbský predstaviteľ, prezident Aleksandar Vučič, žurnalistu vypočúvajú kriminalisti a tento výsluch si vyžiada istý čas. Z prezidentových slov však vyplynulo, že v danom prípade mohlo ísť o zinscenovaný únos. Mnohé v prípade vrátane úlohy samotného novinára v kauze objasní až ďalšie vyšetrovanie, naznačil Vučič, ktorý netajil, že od začiatku vyšetrovania kauzy mali orgány činné v trestnom konaní isté pochybnosti o verzii prezentovanej médiami. Správu priniesli srbská televízia RTS i tlačová agentúra APA.

Citlivé krimi kauzy

Cvetkovič sa venoval citlivým kauzám kriminality či korupcie, okrem iného písal o prípade vraždy významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča, ktorého zastrelili v Kosovskej Mitrovici 16. januára tohto roka. Od roku 2013 sa novinár podľa médií sťažoval na vyhrážky. Krátko po zavraždení kosovskosrbského vodcu Ivanoviča Cvetkovič vystúpil na tlačovej konferencii, kde uviedol, že má informácie o vykonávateľoch aj objednávateľoch tohto zločinu. Predložil fotografie niekoľkých osôb, ich mená však nezverejnil.

Vyhlásil, že za vraždou nestoja kosovskí Srbi ani Albánci, ale vplyvná zločinecká skupina, a atentát nemá politické ani etnické, ale výlučne kriminálne pozadie s cieľom vyvolať a udržiavať nestabilitu a atmosféru strachu, ktorá kriminálnikom vyhovuje. Zverejnil tiež informáciu, podľa ktorej objednávateľ vraždy zaplatil za Ivanovičovu likvidáciu 40.000 eur, napísal spravodajský server B92.net. Zločinecká skupina zodpovedná za vraždu je podľa neho "etnicky zmiešaná". "Ani pravoslávni, ani moslimovia, ani Srbi, ani Albánci, ani Číňania, ale zločinci," povedal. Podľa informácií srbského ministra vnútra Nebojšu Stefanoviča sa do pátrania po nezvestnom zapojilo viac ako 300 policajtov vrátane príslušníkov útvarov osobitého určenia.

Viac o téme: SrbskoBelehradStefan CvetkovičBela Crkvaúnos novinára
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu