Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Iračan sa mal priznať k vražde tínedžerky (†14): Toto je dôvod ohavnosti, ktorá otriasla Nemeckom

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Foto: Tasr/DPA, Polícia)

BERLÍN - Iračan podozrivý zo znásilnenia a vraždy štrnásťročného dievčaťa z nemeckého Mainzu včera priletel z Iraku späť do Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA. Iračana zadržali kurdské jednotky v piatok na severe Iraku. Mladík aj s rodinou predtým náhlivo opustil Nemecko, kde žil od roku 2015.

Beštiálny prípad vraždy šokoval Nemecko: V lese našli telo tínedžerky (†14), podozriví cudzinci

Pravdepodobného vraha maloletej Susanny dopravilo lietadlo spoločnosti Lufthansa zo severoirackého Irbilu. "Som rád, že pravdepodobný páchateľ, ktorého hľadá nemecká justícia, je opäť v Nemecku," povedal včera večer nemecký minister vnútra Horst Seehofer. "Vyšetrovací proces tak môže rýchlo pokročiť," dodal.

Iračan sa mal priznať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk/AFP)

Štrnásťročná Susanna F. zmizla 22. mája. V stredu našli policajti jej telo v ťažko prístupnom teréne v okrajovej štvrti Wiesbadenu. Vo štvrtok polícia oznámila, že sa dievča stalo obeťou sexuálneho a násilného zločinu. Za hlavného podozrivého polícia považuje dvadsaťročného Iračana Aliho Bashara, ktorý ako žiadateľ o azyl žil v Nemecku aj s rodinou od roku 2015. Bashar aj so svojimi príbuznými minulý týždeň náhlivo odletel z letiska v Düsseldorfe do Istanbulu a ďalej do irackého mesta Irbil. Práve na severe Iraku ho v piatok zatkli.

Iračan sa mal priznať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk/AFP)

Iračan mal byť podľa agentúry DPA ešte v sobotu v noci predvedený na výsluch na policajné prezídium vo Wiesbadene. V nedeľu potom má sudca rozhodnúť o uvalení väzby.

Iračan sa mal priznať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Tasr/DPA, Polícia)

Polícia v irackom Kurdistane agentúre Reuters potvrdila informácie nemeckých médií, že 20-ročný Iračan sa k vražde štrnásťročného dievčaťa priznal. "Dievča bolo jeho priateľkou. Išli na výlet do lesa a tam skonzumovali veľké množstvo alkoholu a drog, potom sa začali hádať a dievča sa pokúsilo privolať políciu," povedal policajný šéf z mesta Dohúk Tarik Ahmad. "Podozrivý dostal strach, pretože ešte nemala 18 a vedel, že ak príde polícia, bude z toho vážne obvinenie," povedal Ahmad.

Iračan sa mal priznať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Tasr/DPA, Polícia)

Prípad smrti štrnásťročnej Susanny vyvolal na nemeckej politickej scéne ostrú debatu. Rad politikov varoval pred populizmom a paušálnym obviňovaním migrantov, podľa ďalších prípad vyvolal pochybnosti o práci nemeckých úradov.

Protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AFD) včera usporiadala v Mainzi demonštráciu proti imigrácii pod heslom "Dosť! Konečne vyvodiť dôsledky". Podľa DPA sa jej zúčastnila zhruba stovka ľudí a predseda krajinskej organizácie strany Uwe Jung kritizoval pokusy bagatelizovať násilné trestné činy utečencov. Ďalšie podobné demonštrácie by mali byť v nedeľu. V meste sa ale budú konať aj ďalšie protesty proti rasizmu a nenávisti.

Iračan sa mal priznať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ Boris Roessler/dpa via AP)

V Mainzi sa v sobotu zišlo zhruba 75 ľudí, aby si minútou ticha uctili pamiatku zavraždenej. Nič nepomôže reagovať na nenávisť nenávisťou, uviedla rečníčka z miestnej iniciatívy Akcia dobrých ľudí Mainz.

Viac o téme: VraždaIračanWiesbadenAli BasharSusanna F.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu