Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taliansko má novú vládu: Senát vyslovil dôveru Conteho kabinetu

Sergio Mattarella a Giuseppe Conte
Sergio Mattarella a Giuseppe Conte (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Horná komora talianskeho parlamentu - Senát - vyslovila v utorok dôveru novej vláde pod vedením Giuseppeho Conteho. Informovala o tom agentúra AP.

Za novú taliansku vládu, ktorú vytvorili protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistická strana Liga Severu (LN), hlasovalo 171 členov Senátu, proti ich bolo 116 a 25 sa zdržalo hlasovania. Nový taliansky premiér Giuseppe Conte vystúpil v utorok pred večerným hlasovaním so svojím prvým prejavom na pôde Senátu. Načrtol politickú agendu svojej vlády a okrem iného hovoril o zlyhaní migračnej politiky EÚ.

Vo svojom vyše hodinovom vystúpení Conte zároveň trval na tom, že Taliansko nie je rasistickou krajinou a plne prijíma zodpovednosť za prijatie a integráciu legitímnych utečencov. Povedal však, že EÚ musí v tomto smere prevziať väčší diel zodpovednosti. Okrem iného by podľa Conteho mala vyjednávať aj s krajinami pôvodu migrantov a posielať nazad takých, ktorí nesplnia podmienky na udelenie azylu.

Conte vystúpi s prejavom aj v stredu v dolnej komore talianskeho parlamentu, kde následne taktiež prebehne hlasovanie o dôvere vláde. Nová koalícia disponuje väčšinou v oboch komorách.

Viac o téme: VládaSenátRímTalianskoGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu