Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Británii odsúdili najmladšiu teroristku Daeš: Safaa (18) chcela vraždiť v londýnskej atrakcii

Safaa Boularová Zobraziť galériu (3)
Safaa Boularová (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Mladú Britku, ktorá chcela zaútočiť na londýnske Britské múzeum, uznali vinnou z plánovania teroristického útoku. Osemnásťročná Safaa Boularová je najmladšou britskou usvedčenou teroristkou Islamského štátu, uviedla v pondelok britská BBC. Okrem plánovania útoku bola Boularová uznaná vinnou takisto kvôli pokusu odcestovať do Sýrie, kde sa chcela vydať za islamského bojovníka. Výšku trestu si vypočuje zhruba o šesť týždňov.

Daeš má v Európe viac bojovníkov, než kedykoľvek al-Káida, varuje expertka na bezpečnosť

Britka si začala na internete písať s bojovníkom Navídom Husajnom, keď mala 16 rokov. Rozhodla sa, že sa k nemu v Sýrii pridá, aby sa mohli vziať a potom spoločne spáchať samovražedný útok. Husajn poslal jej staršej sestre Rizlaine 3000 libier (cca 3400 eur), aby zaplatila za cestovné výdavky. Obe sestry ale boli v auguste 2016 zadržané. Úrady ich pustili síce následne na kauciu, ale zhabali im cestovné pasy.

Rizlaine Boularová
Zobraziť galériu (3)
Rizlaine Boularová  (Zdroj: profimedia.sk)

Safaa Boularová si s Husajnom aj naďalej písala a pár spolu preberal plány jej útoku na Britské múzeum, ktoré je jednou z veľkých atrakcií pre návštevníkov Londýna. "Zámerom Saffy Boularovej bolo spôsobiť vážne zranenia a smrť," uviedla obžaloba. Keď Husajna v apríli 2017 v Sýrii zabili, Boularová napísala, že sa chce "stať mučenicou". "Moje srdce túži po tom... stretnúť sa prvýkrát s mojím drahým mužom," uviedla vtedy.

Mina Dichová
Zobraziť galériu (3)
Mina Dichová  (Zdroj: profimedia.sk)

O osem dní neskôr Safuu zadržali, v plánoch na útok v centre Londýna ale pokračovala jej sestra Rizlaine aj matka Mina Dichová. 25. apríla sa obidve vydali na obhliadku miest vo Westminsteri, o deň neskôr si v obchode kúpili nože a ďalší deň, keď mali v pláne zaútočiť, ich polícia zatkla. Dvadsaťdvaročná Rizlaine Boularová a štyridsaťštyriročná Dichová sa tento rok vo februári k plánovaniu teroristických útokov priznali.

Viac o téme: TeroristkaIslamský štátDaešSafaa Boularová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu