Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Katarský minister obrany: Nezapojíme sa do žiadnej vojenskej akcie proti Iránu

Chálid Attíja
Chálid Attíja (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

SINGAPUR - Katarský vicepremiér a minister obrany Chálid Attíja vyhlásil, že jeho krajina sa nedá zatiahnuť do nijakého konfliktu s Iránom. Píše o tom agentúra AP.

Katar "má s Iránom mnoho nezhôd", to však neznamená, že "ihneď kvôli tomu rozdúchame vojnu", povedal v nedeľu katarský predstaviteľ na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Šangri-La v Singapure.

"Je rozumné vyzývať Spojené štáty a vyzývať Izrael, aby šli bojovať proti Iránu?... Ak sa hocijaká tretia strana bude snažiť naliehať na tento región alebo na nejaký štát v tomto regióne, aby začal vojnu s Iránom, bude to veľmi nebezpečné," povedal Attíja.

Katarský minister obrany nemenoval konkrétne ani jednu stranu, avšak jeho poznámky mohli smerovať na Saudskú Arábiu, ktorá navyše zaviedla vlani v júni voči Kataru obchodnú blokádu, domnieva sa AP.

Bezpečnostný summit Šangri-La organizuje každoročne Medzinárodný inštitút strategických štúdií (IISS). Fórum pomenovali podľa hotela v Singapure, v ktorom sa schádza od roku 2002. Na summite sa zúčastňujú ministri obrany a náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín Ázie a Tichomoria. Tohtoročný dialóg Šangri-La sa koná 1.-3. júna.

Viac o téme: IránKatarSingapurIzraelChálid Attíja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu