Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Putin v tom má jasno: Je dôležité zmierniť napätie v súvislosti s KĽDR

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA - Mikhail Metzel/TASS News Agency Pool Photo via AP)

MOSKVA - Pre Rusko je mimoriadne dôležité zmierniť napätie v súvislosti so Severnou Kóreou, ktorej by mala byť garantovaná zvrchovanosť. Vyhlásil to v piatok ruský prezident Vladimír Putin.

Podľa Putina by dohoda o "úplnom jadrovom odzbrojení KĽDR" mala zahŕňať aj "garancie jej zvrchovanosti a nedotknuteľnosti", informovala agentúra AP. "Ak sa nebudete správať agresívne a nebudete zatláčať Severnú Kóreu do kúta, želaný výsledok sa dostaví skôr než by mnohí očakávali a za nižšiu cenu," uviedol Putin.

Putin poukázal na skutočnosť, že Severná Kórea zdieľa hranicu s Ruskom. Aj preto je pre Rusko "mimoriadne dôležité" nájsť riešenie, najmä keď súčasná "situácia je na pokraji vojny". Putinove vyjadrenia prišli po tom, čo americký prezident Donald Trump informoval, že Washington rokuje s KĽDR o znovuobnovení plánu zorganizovať jeho stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Summit naplánovaný na 12. júna v Singapure pôvodne zrušil samotný Trump, podľa ktorého by takéto podujatie nebolo vhodné vzhľadom na najnovšie postoje KĽDR, ktoré sú plné "obrovského hnevu a otvoreného nepriateľstva".

Druhú šancu na summit Južná Kórea víta

Južná Kórea privítala obnovenie rokovaní o možnom stretnutí medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom, na ktorom by lídri oboch krajín mali prediskutovať budúcnosť vojenského jadrového programu KĽDR, uviedla agentúra AP. 

Úrad juhokórejského prezidenta vydal toto vyhlásenie len niekoľko hodín po tom, čo Trump privítal zmierlivý tón reakcie KĽDR, ktorá - aj napriek jeho pôvodnému oznámeniu o zrušení plánovaného summitu - prejavila ochotu viesť rozhovory s USA.

"Vyjadrujeme našu ochotu sadnúť si so Spojenými štátmi tvárou v tvár a kedykoľvek a v akomkoľvek formáte vyriešiť problémy," povedal severokórejský viceminister zahraničných vecí Kim Kje-gwan v reakcii na štvrtkové oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení plánovaného summitu USA-KĽDR. Dodal, že jednostranné rozhodnutie USA summit zrušiť len dokazuje, aké závažné nepriateľstvo vládne aj naďalej medzi Spojenými štátmi a KĽDR, čo podľa jeho slov svedčí o naliehavej potrebe schôdzky lídrov oboch krajín.

Trump vo štvrtok verejným listom prekvapivo oznámil, že zrušil stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-un naplánované na 12. júna v Singapure. Neskôr však uviedol, že summit s Kimom sa možno uskutoční v plánovanom termíne alebo neskôr, a to v závislosti od toho, či Severná Kórea podnikne "konštruktívne kroky".       

Viac o téme: RuskoVladimir PutinKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu