Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zeman oslávil Deň víťazstva na ruskej ambasáde: Svoj prejav predniesol v ruštine

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa v stredu zúčastnil na recepcii na ruskej ambasáde, ktorá sa konala pri príležitosti ruského štátneho sviatku - 73. výročia Dňa víťazstva. Na veľvyslanectve Ruskej federácie vystúpil s prejavom, ktorý - ako už viac ráz v minulosti - predniesol v ruštine.

Na oslave konca druhej svetovej vojny na ruskej ambasáde sa okrem prezidenta zúčastnili tiež český exprezident Václav Klaus, predseda KSČM Vojtěch Filip a či predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček z hnutia ANO, informovala TV Nova. 

Zeman vo svojom prejave hovoril napríklad o svojom odpore k obchodným sankciám voči Rusku i vzájomných vzťahoch Česka a Ruska. Tým sa venoval i ruský veľvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij. Ten vyhlásil, že spoločné víťazstvo nad nacizmom bude oba národy vždy spájať. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa v ČR starajú o pamätníky červenoarmejcov, padlých v boji za slobodu Československa, uviedla spravodajská televízia ČT24.

Na recepcii sa zúčastnili zástupcovia Komunistickej strany Čiech a Moravy, ako jej predseda Vojtěch Filip či bývalý podpredseda Josef Skála, prišiel tiež predseda SPD Tomio Okamura a exminister priemyslu a obchodu z ČSSD Jan Mládek. Prítomných bolo tiež mnoho diplomatov, vojnových veteránov i pamätníkov. 

Zeman po skončení recepcie na ambasáde odcestoval aj so svojou manželkou Ivanou na trojdňovú návštevu do Poľska. Vo Varšave, kam priletel v popoludňajších hodinách, ho ešte v stredu večer čaká večera organizovaná poľským prezidentom Andrzejom Dudom. S tým sa česká hlava štátu stretne aj vo štvrtok dopoludnia v prezidentskom paláci. 

Český prezident si počas návštevy Poľska uctí pamiatku obetí druhej svetovej vojny i leteckej tragédie pri ruskom Smolensku. Na záver cesty má tiež v pláne návštevu Bielovežského pralesa i tamojšej zubrej rezervácie.

Viac o téme: Miloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu