Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozhovory o vláde stroskotali, tvrdí taliansky prezident: Východiskom sú predčasné voľby

Sergio Mattarella
Sergio Mattarella (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Taliansky prezident Sergio Mattarella v pondelok vyhlásil, že rozhovory o vytvorení novej vlády stroskotali a do ďalších volieb by mala priviesť krajinu dočasná vláda. Podľa agentúry Reuters vyzval hašteriace sa politické strany, aby podporili dočasnú "neutrálnu vládu" s cieľom schváliť rozpočet a pripraviť predčasné voľby na začiatok roka 2019.

V snahe ukončiť dvojmesačnú patovú situáciu po marcovom hlasovaní Mattarella uviedol, že nové voľby by mohli byť už v júli alebo v jeseni tohto roku, ak by takáto administratíva, nezávislá od politických strán, nezískala potrebnú podporu v parlamente.

Prezident nenavrhol žiadne mená pre "neutrálnu" vládu, ale zdôraznil, že jej členovia by nemohli v budúcoročných voľbách kandidovať. 

Dve terajšie najsilnejšie talianske strany už skôr v pondelok vyjadrili nesúhlas so širokospektrálnou vládou technokratov a vyzvali, aby sa voľby konali 8. júla, čo je podľa zákona najskorší možný termín.

Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli najväčší úspech protisystémovému Hnutiu piatich hviezd (M5S) a stredopravicovej koalícii, ktorej súčasťou je euroskeptická Liga Severu a strana expremiéra Silvia Berlusconiho. Ani jeden subjekt však nezískal v parlamente absolútnu väčšinu.

Viac o téme: Sergio Mattarella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu