Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podnikateľ Antonino Vadala definitívne odchádza zo Slovenska: V Taliansku bude do desiatich dní

Antonino Vadala
Antonino Vadala (Zdroj: foto: Miro Vacula)

KOŠICE - Najznámejší taliansky podnikateľ žijúci na Slovenku Antonino Vadala definitívne opustí našu krajinu do desiatich dní. Na ťahu je teraz Úrad medzinárodnej policajne spolupráce, ktorý má vydanie zrealizovať.

"Prokurátorka Krajskej prokuratúry Košice dnes vydala rozhodnutie o vykonaní európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného súdom v Benátkach na Antonina V. Proti tomuto rozhodnutiu nie je prípustná sťažnosť," informoval hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko. 

Zákonná lehota na odovzdania Vadalu príslušným talianskym orgánom je desať dní. Vydanie zabezpečuje Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce - Národná ústredňa SIRENE.  

Stíhaný aj na Slovensku

Taliansky podnikateľ čelí obvineniu aj na Slovensku. Ide o obvinenie pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a pokus zločinu subvenčného podvodu. Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) uznesením z 13. apríla začala v tejto veci trestné stíhanie. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa to týkalo pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) eurodotácie v celkovej výške zhruba 120.000 eur. 

O aktivitách a kontaktoch talianskeho podnikateľa na Slovensku písal okrem iného pred svojou násilnou smrťou investigatívny novinár Ján Kuciak. Vo svojom poslednom nedokončenom článku poukázal na prepojenie slovenských vysokých politikov s talianskou mafiou ´Ndrangheta. Bývalá priateľka Antonina Vadalu Mária Trošková sa stala asistentkou vtedajšieho premiéra Roberta Fica. 

Viac o téme: Antonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu