Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Patová situácia po voľbách v Taliansku: Hnutie piatich hviezd vyzýva na nové voľby

Luigi Di Maio, líder populistického Hnutia piatich hviezd (M5S)
Luigi Di Maio, líder populistického Hnutia piatich hviezd (M5S) (Zdroj: SITA/ANSA via AP)

RÍM - Taliani by mali ísť v júni opäť k hlasovacím urnám, aby sa vyriešila patová politická situácia po marcových parlamentných voľbách. Vyhlásil to v pondelok na Facebooku líder protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) Luigi Di Maio.

"Pre mňa iné riešenie nie je - musíme ísť čo najskôr opäť voliť," uviedol vo videu. Oslovil tiež lídra konzervatívneho bloku Mattea Salviniho, aby obaja spolu vyzvali prezidenta Sergia Mattarellu na okamžité rozpustenie parlamentu, čo by umožnilo konanie volieb v júni.

Agentúra DPA v pondelok informovala o tom, že bývalý predseda stredoľavicovej Demokratickej strany (PD) Matteo Renzi označil dohodu medzi jeho stranou a M5S za nemožnú. "Renzi povedal Hnutiu piatich hviezd nie," napísal na titulnej strane denník Corriere della Sera.

V nedeľnom rozhovore televíznom rozhovore, prvom po svojom odstúpení z postu šéfa PD, Renzi povedal, že politika M5S nie je kompatibilná s politikou jeho strany. Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli najväčší úspech populistickému M5S a stredopravicovej koalícii, ktorej súčasťou je euroskeptická Liga Severu a strana expremiéra Silvia Berlusconiho, ani jeden subjekt však nezískal v parlamente absolútnu väčšinu. Líder M5S Luigi Di Maio odmietol byť súčasťou vlády, v ktorej by bol aj Berlusconi.

Viac o téme: VoľbyRímTalianskoLuigi Di MaioHnutie piatich hviezd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu