Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najslávnejšie ocenenie v ohrození: Švédska akadémia v centre škandálu, spustili vyšetrovanie

Udeľovanie Nobelovej ceny
Udeľovanie Nobelovej ceny (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Švédske úrady začali vyšetrovanie údajných hospodárskych trestných činov spojených so Švédskou akadémiou, ktorá udeľuje Nobelovu cenu za literatúru. Informovala o tom agentúra DPA.

Hlavný prokurátor Jan Tibbling zo švédskeho Úradu pre hospodársku kriminalitu, ktorý vedie predmetné vyšetrovanie, odmietol uviesť, aké konkrétne podozrenia voči Akadémii preverujú. Pred týždňom tento vyšetrovací úrad potvrdil, že dostal od Švédskej akadémie dokumenty, v ktorých sa písalo, že táto inštitúcia je "v stave krízy" a prehodnocuje svoje pravidlá týkajúce sa konfliktu záujmov. 

V dôsledku krízy, ktorá Švédsku akadémiu zasiahla vlani v novembri, podalo už niekoľko z jej 18 členov demisiu. Manžel švédskej poetky a členky akadémie Katariny Frostensonovej - Francúz Jean-Claude Arnault - je podozrivý, že od roku 1996 vynášal údaje o laureátoch prestížnej ceny za literatúru. Frostensonová je podozrievaná z napomáhania úniku informácií o laureátoch. 

Arnault je okrem toho zapletený aj do ďalšieho škandálu. Ide o prípady sexuálneho obťažovania, z ktorého ho obvinilo 18 žien. Tento prestížny orgán, zriadený v roku 1786 švédskym kráľom Gustavom III., najal na vyšetrovanie týchto obvinení advokátsku kanceláriu. Arnault obvinenia popiera.

V súvislosti s týmto škandálom sa vzdali funkcie generálna tajomníčka Švédskej akadémie Sara Daniusová, ako aj samotná Frostensonová. Už predtým sa svojho členstva vzdali spisovatelia Klas Östergren a Kjell Espmark a následne aj historik Peter Englund.

Povesť Nobelovej ceny za literatúru, ktorá každoročne zviditeľní túto severskú krajinu, značne poškodila negatívna publicita spojená s celou kauzou, konštatovala akadémia vo vyhlásení. Verejnosť však uistila, že výbor, ktorý vyberá tohtoročného víťaza, funguje normálne. Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv oznámil, že pozmení pravidlá fungovania akadémie, čím po rezignácii piatich jej členov umožní prijatie nových.

Viac o téme: Novelova cenaŠvédska akadémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu