Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Muža zo Švédskej akadémie obvinili: Okrem znásilnenia má na krku ďalší škandál

Jean Claude Arnault
Jean Claude Arnault (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP, File)

KODAŇ - Francúza Jeana-Clauda Arnaulta, ktorý je v centre škandálov okolo sexuálneho zneužívania a finančných trestných činov, poškodzujúcich povesť Švédskej akadémie, obvinili v utorok vo Švédsku v dvoch bodoch zo znásilnenia ženy v roku 2011. Informovala o tom agentúra AP.

Švédska prokurátorka Christina Voigtová uviedla, že "na trestné stíhanie sú priame a dostatočné" dôkazy. Voigtová však meno obete nezverejnila, hoci vo Švédsku je to bežné. Jean-Claude Arnault, známa postava vo švédskej kultúre, je manželom Katariny Frostensonovej, poetky a dnes už bývalej členky Švédskej akadémie udeľujúcej Nobelovu cenu za literatúru. Arnault (71) popiera všetky zmienené obvinenia i ďalšie tvrdenia o sexuálnom zneužívaní, ktorého sa údajne dopustil.

V apríli Švédska akadémia uviedla, že vyšetrovanie, na ktoré najala advokátsku kanceláriu, preukázalo, že došlo k "neprijateľnému správaniu v podobe nechcenej dôvernosti". Arnaulta obvinilo zo sexuálneho obťažovania a znásilnenia 18 žien. Skutky sa mali stať v rokoch 1996-2017 vo Švédsku a v Paríži - v byte, ktorý tam Švédska akadémia vlastní. Manžel poetky Frostensonovej je zodpovedný aj za opakovaný únik mien laureátov Nobelovej ceny za literatúru. Tradíciu, že tieto mená musia zostať v tajnosti, porušoval Arnault od roku 1996.

V dôsledku súčasného škandálu sa už členstva vo Švédskej akadémii vzdalo sedem z jej 18 členov. S činnosťou Švédskej akadémie sa spájajú aj podozrenia z finančných trestných činov, ktoré už začali vyšetrovať aj švédske úrady.

Viac o téme: ŠkandálObvinenie Švédska akadémiaJean Claude Arnault
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu