Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Talianske mafie sa zamerali na poľnohospodárstvo: Zarobili neuveriteľnú sumu v miliardách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Mafia vlani v talianskom poľnohospodárskom sektore zarobila 21,8 miliárd eur, o 30 percent viac ako v roku 2016. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na odhad jedného z hlavných talianskych poľnohospodárskych zväzov Coldiretti.

Je v domácom väzení vo Viedni, chcú ho v USA: Putinov oligarcha má styky s ruskou mafiou aj Vadalom

"Produkcia, transport, distribúcia a predaj" poľnohospodárskych výrobkov sa stali prioritou organizovaného zločinu, informoval zväz Coldiretti vo svojej správe, ktorú zverejnil pri príležitosti Dňa pamiatky obetí mafie.

Mafie sú podľa správy v poľnohospodársko-potravinárskom odvetí všadeprítomné - stoja za krádežami hospodárskych strojov, vydierajú konkurentov. "Organizovaný zločin ďalej toto prostredie ovplyvňuje tým, že nastavuje cenu výkupu úrody, ovláda prepravu aj distribúciu, má pod kontrolou celé siete supermarketov," uvádza správa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Týmto spôsobom mafia "ničí konkurenciu a legálny slobodný trh, dusí poctivých podnikateľov a veľmi vážnym spôsobom ohrozuje kvalitu a bezpečnosť produktov", uviedol zväz Coldiretti.

"Agropotravinársky sektor sa stal kľúčovým miestom investícií kriminálnych skupín, ktoré pochopili jeho strategický význam," uzatvára správa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Príkladom môže byť zásah proti organizovanému zločinu, o ktorom v januári informovali talianske úrady. Klan kalábrijskej 'Ndranghety v tomto prípade najprv opanoval trh s pekárenským tovarom vo svojej doméne, v juhotalianskom meste Cirò, a nakoniec vyvážal víno, olivový olej a syry do reštaurácií v Nemecku.

Viac o téme: PôdaMafiaPoľnohospodárstvoTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu