Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Exposlanec Mosta-Híd mal obchodné pletky s Vadalom: Spoločne chceli podnikať v Chorvátsku

Igor Sidor Zobraziť galériu (3)
Igor Sidor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medzinárodný investigatívny tím, ktorý pokračuje v práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka, zistil ďalšie zaujímavé informácie. Regionálny politik Igor Sidor, ktorý bol pred rokmi členom Mosta-Híd a košickým funkcionárom strany, chcel stavať s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom rezort na chorvátskom ostrove Hvar. Okrem toho Sidor a Vadala boli majiteľmi chorvátskej firmy, ktorá sa mala zaoberať najmä turizmom.

Je v domácom väzení vo Viedni, chcú ho v USA: Putinov oligarcha má styky s ruskou mafiou aj Vadalom

Igor Sidor momentálne pôsobí ako predseda regionálneho politického subjektu Šport do Košíc a na Východ a podľa portálu aktuality.sk doteraz novinárom tvrdil, že s Vadalom nepodnikal a nemal s ním nič spoločné, "okrem jedného kontaktu, keď sa Talian zaujímal o odkúpenie jeho administratívnej budovy".

Chorvátsky register však obsahuje informácie, že obaja spoločne zakladali firmu Hvar Sport Resort na Balkáne. Výpis z registra poskytlo TRENDu České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, ktoré spolupracovalo so zavraždeným Jánom Kuciakom na jeho poslednom nedokončenom článku.

Exposlanec Igor Sidor za Mosta-Híd takto zložil poslanecký sľub v roku 2010.
Zobraziť galériu (3)
Exposlanec Igor Sidor za Mosta-Híd takto zložil poslanecký sľub v roku 2010.  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Chorvátske dokumenty vypovedajú o tom, že Sidor a Vadala boli majiteľmi spomínanej firmy, ktorá sa mala zaoberať turizmom, rekreačnými službami či lodnou prepravou. Talian sa z firmy porúčal v roku 2017 a jej vlastníkom zostal už len Sidor.

„Spolu s pánom Vadalom sme založili túto firmu v roku 2016 s úmyslom nového projektu, kde mal vložiť kapitál,“ napísal Sidor v stanovisku pre TREND, ale Talian podľa neho nakoniec peniaze neinvestoval a spolupráca sa tým skončila. Sidor dodal, že firma dodnes nemala žiadne obraty a ani žiadne podnikateľské aktivity či v Chorvátsku alebo na Slovensku.

Antonino Vadala
Zobraziť galériu (3)
Antonino Vadala  (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Investigatívnemu tímu sa poradilo zistiť aj to, že Sidor má na ostrove rekreačné stredisko s rovnakým názvom Hvar Sport Resort. Na internetovej stránke sa hrdí vyšším štandardom aj tým, že ho už navštívilo niekoľko známych slovenských celebrít, ako napríklad Martin Nikodým alebo spevácke duo sestier z Twins.

Sidor trvá na tom, že stopercentným majiteľom je spoločnosť Sidor, založená v Chorvátsku, pričom Vadala nemal s už existujúcim rezortom nič spoločné.

Antonina Vadalu momentálne väzobne stíhajú na základe zatykača benátskeho súdu pre údajnú účasť na obchode talianskej mafie s kokaínom. Ján Kuciak si do poznámkového bloku napísal: „Firmy sa po problémoch presťahovali do Košíc na adresu Podnikateľská. Tam to vlastní Vadalov nový spojenec Igor Sidor,". Vadalova firma AV-Real sa z Trnavy presunula na žurnalistom uvedenú adresu. Budovu vlastní Igor Sidor a sídlo tam má aj Sidor-Holding. Igor Sidor však bližší kontakt s Vadalom popiera.

Viac o téme: Igor SidorAntonino VadalaMostí-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu