Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zakladateľ WikiLeaks stále obýva londýnsku ambasádu: Úsilie rokovať o prepustení zlyhalo

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

LONDÝN - Najnovšie snahy o vyjednanie odchodu zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea z ekvádorskej ambasády v Londýne zlyhali. Oznámili to ekvádorské diplomatické zdroje, ktoré v noci na sobotu citoval spravodajský portál stanice BBC.

Ekvádorská ministerka zahraničných vecí María Fernanda Espinosová uviedla, že Británia nie je ochotná zúčastniť sa na rokovaní o jeho prepustení. Assange (46), ktorý je Austrálčan, sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve od roku 2012, keď mu táto latinskoamerická krajina udelila politický azyl. Minulý týždeň úrady opätovne potvrdili zatykač naňho, čo znamená, že ak by Assange opustil budovu ambasády, bol by okamžite zatknutý britskou políciou.

"Čo sa týka vyjednávania, musím čestne povedať, že nebolo úspešné, pretože na to sú potrebné obe strany. Ekvádor záujem má, druhá strana však evidentne nie," povedala Espinosová. Jej krajina bude "pokračovať v hľadaní mechanizmov" na ukončenie tohto patového stavu, dodala. Assangeovi koncom minulého roka udelili ekvádorské občianstvo, ktoré mu malo poskytnúť imunitu v Spojenom kráľovstve. Londýn však Assangea neuznáva ako diplomatického agenta a trvá na tom, že musí "čeliť spravodlivosti".

Medzi Ekvádorom a Spojeným kráľovstvom neexistuje žiadna dohoda o extradíciách, takže Assangea nemožno zatknúť vo vnútri ambasády. Zakladateľ WikiLeaks porušil podmienky prepustenia na kauciu, keď pred šiestimi rokmi hľadal úkryt na ekvádorskom veľvyslanectve. Assange mal vtedy absolvovať vypočúvanie ohľadom obvinení zo sexuálneho útoku vo Švédsku. Tieto obvinenia už boli medzičasom stiahnuté, pripomína BBC.

Assange svoje rozhodnutie porušiť podmienky kaucie ospravedlňoval tým, že švédske úrady by ho mohli vydať na stíhanie do USA pre zverejnenie tajných dokumentov na stránke WikiLeaks a mohol by dostať prísny trest. Ekvádor zároveň požiadal Britániu, aby mu udelila štatút ekvádorského diplomata, ktorý by mu umožnil bezpečný odchod. Londýn však túto žiadosť zamietol.

Viac o téme: Julian AssangeLondýnEkvádorWikiLeaksSpojené kráľovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu