Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Abbás prepustil stúpencov Hamásu zo štátnych služieb

Palestínsky prezident Mahmúd Abbá
Palestínsky prezident Mahmúd Abbá (Zdroj: ČTK)

RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa rozhodol dať výpoveď štátnym zamestnancom, ktorí sú prepojení na radikálne hnutie Hamás. Informoval o tom v sobotu nemenovaný palestínsky zdroj blízky Abbásovi.

S návrhom na ich prepustenie prišiel pred troma dňami palestínsky premiér Salám Fajjád zo strany Fatah a Abbás ho v piatok dotiahol do konca, uviedol zdroj. Rozhodnutie sa dotklo zamestnancov, ktorí nastúpili do štátnych služieb po vytvorení spoločnej vlády národnej jednoty vedenej Hamásom.

Hamás minulý mesiac porazil vojenské jednotky prezidentovho hnutia Fatah a násilím prevzal kontrolu nad palestínskym územím v Pásme Gazy, čím rozdelil palestínsku spoločnosť na dve časti. Abbás následne rozpustil vládny kabinet a vymenoval nový pod Fajjádovým vedením. Odvolaný premiér Ismáíl Haníjá z Hamásu odmietol uznať novú palestínsku vládu, ktorá má praktickú moc len v oblasti Západného brehu, a trvá na tom, že legitímnym lídrom palestínskej vlády je on.

Abbás sa v súčasnosti snaží o zmeny vo volebnom zákone, ktoré by vylúčili Hamás z účasti na budúcich parlamentných voľbách. Podmienkou pre účasť na palestínskych voľbách je, aby kandidáti uznali politický program Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) ako aj všetky predchádzajúce dohody podpísané Palestínskou samosprávou. Hamás, ktorého charta vyzýva na zničenie Izraela, nerešpektuje politický program OOP, ktorý uznáva existenciu židovského štátu. Hamás však vyhral posledné parlamentné voľby v januári 2006, v ktorých Abbásova strana Fatah utrpela tvrdú porážku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu