Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Masívne nálety v Sýrii ako varovanie: Izrael vyslal jasnú správu

Vojaci.
Vojaci. (Zdroj: SITA/AP Photo)

JERUZALEM - Útokom na iránske pozície v Sýrii Izrael vyslal jasnú správu, že nebude tolerovať vojenské zariadenia Iránu vo svojej blízkosti. Vyhlásil to v nedeľu izraelský minister pre tajné služby Jisrael Kac.

Podľa jeho slov nejaký čas potrvá, kým Iránci "strávia", pochopia a budú sa pýtať, ako Izraelčania vedeli, kde majú zaútočiť. Agentúra AP poznamenala, že izraelské letectvo podniklo v sobotu masívne nálety v Sýrii. Židovský štát oznámil, že zaútočil na štyri iránske vojenské pozície a osem sýrskych, pričom spôsobil vážne škody.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v nedeľu informovalo, že pri týchto izraelských náletoch zahynulo najmenej šesť sýrskych vojakov a členov nesýrskych spojeneckých síl. K situácii sa vyjadrili aj Spojené štáty. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová uviedla, že USA podporujú právo Izraela na svoju obranu.

"Úmyselná eskalácia hrozby zo strany Iránu a jeho ambícia ukázať svoju moc a dominanciu ohrozuje všetkých ľudí v regióne - od Jemenu až po Libanon. USA pokračujú v potláčaní všetkých nepriateľských aktivít Iránu v regióne a vyzývajú Irán na ukončenie správania ohrozujúceho mier a stabilitu," uviedla Nauertová.

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že zostrelila iránske bezpilotné lietadlo, ktoré zo Sýrie preniklo do vzdušného priestoru židovského štátu. Reagovala preto náletom na iránske ciele v Sýrii. Piloti jednej zo stíhačiek sa však museli v dôsledku sýrskej protivzdušnej paľby katapultovať. Zasiahnutá stíhačka typu F-16 sa zrútila na severe Izraela.

Oboch pilotov, z ktorých jeden utrpel vážne zranenia, previezli do nemocnice. Izraelské letectvo následne podniklo masívny odvetný nálet na ciele v Sýrii. Sýrske ozbrojené sily popreli, že by spomínaný dron narušil vzdušný priestor Izraela. Zástupca veliteľa iránskych revolučných gárd zase odmietol potvrdiť správy o tom, že išlo o iránsky stroj.

Turecká armáda hovorí o ďalších "neutralizovaných" teroristoch

V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo v rámci operácie Olivová ratolesť "neutralizovaných" od soboty ďalších 86 "teroristov". Od začiatku ofenzívy sa tak tento počet zvýšil už na najmenej 1266, oznámil v nedeľu generálny štáb tureckej armády. Turecko používa termín "neutralizácia" v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenala agentúra Anadolu.

Turecká armáda vo vyhlásení uviedla, že od soboty zničila 19 cieľov a neutralizovala "teroristov" z kurdských skupín ako sú Strana kurdských pracujúcich (PKK), Strana demokratickej jednoty (PYD), Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ale aj z teroristickej organizácie Daeš. Generálny štáb tureckej armády tvrdí, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a "chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov".

Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci "práv Turecka založených na medzinárodnom práve, rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN a jeho právach na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie". Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len "teroristi" a armáda v "maximálnej miere" dbá na to, aby nedošlo k ujmám na strane civilného obyvateľstva.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne. Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti Daeš. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

Viac o téme: SýriaIzraelVojenské zriadeniaJisrael Kac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu