Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

PRÁVE TERAZ Po 2 dňoch našli trosky lietadla zrúteného v horách: Prvé VIDEO z miesta tragédie

Pátranie po vraku. Zobraziť galériu (3)
Pátranie po vraku. (Zdroj: profimedia.sk)

TEHERÁN - Iránska armáda našla dnes ráno po dvoch dňoch hľadania trosky lietadla, ktoré sa s viac ako šiestimi desiatkami ľudí na palube zrútilo v nedeľu na juhozápade krajiny. Informovala o tom dnes iránska štátna televízia IRIB s odvolaním sa na iránske revolučné gardy. Lietadlo zrejme narazilo do hory Dinar v pohorí Zagros. Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa.

Ďalšia letecká katastrofa, najhoršie obavy sa potvrdili: 66 obetí, trosky hľadajú už 24 hodín

"Vrtuľníky revolučných gárd dnes ráno našli trosky lietadla na hore Dinar," povedal štátnej televízii generál Ramazan Šaríf. Záchranné tímy hľadali trosky dva dni, ale prácu im sťažovalo zlé počasie aj terén. V oblasti podľa iránskych médií husto snežilo, až dnes sa počasie zlepšilo.

PRÁVE TERAZ Po 2
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tasnim News Agency via AP)

Záchranári z tamojšieho Červeného polmesiaca následne začnú so zásahovými prácami, uviedol Šaríf. Podľa iránskej televízie Press TV predstaviteľ z Červeného polmesiaca už skôr povedal, že po zlepšení klimatických podmienok sa do operácie na hore Dinar zapojí 80 pátracích tímov. 

Televízia IRIB TV odvysielala prvé zábery trosiek zhotovené z vrtuľníkov. Podľa pilotov zvyšky lietadla ležia asi 30 metrov pod vrcholom hory, vo výške približne 3500 metrov nad morom.

Očakáva sa, že ešte dnes sa podarí nájsť skrinky so záznamami o lete, ktoré objasnia príčinu nešťastia. Veliteľ pozemných síl iránskej armády Kíumars Hejdarí povedal, že pre mŕtvych bude potrebné vyslať jednotky v špeciálnych vozidlách.

Stroj ATR-72 spoločnosti Iran Aseman Airlines letel v nedeľu na vnútroštátnej linke z metropoly Teheránu do mesta Jásúdž na juhozápade Iránu. Podľa iránskych médií zmizol z radarov zhruba 50 minút po štarte z medzinárodného letiska Mehrábád v Teheráne. Na palube dvadsaťštyri rokov starého lietadla bolo šesť členov posádky a 59 alebo 60 cestujúcich, predpokladá sa, že nikto neprežil.

Hovorca záchranárov dnes agentúre IRNA povedal, že "existujú konkrétne dôkazy a svedectvá", ktoré naznačujú, že lietadlo letelo príliš nízko. Preto podľa neho narazilo do viac ako štyritisíc metrov vysokej hory Dinar. Šéf iránskej organizácie pre civilné letectvo ale povedal, že príčina nehody bude môcť byť odhalená, až budú nájdené čierne skrinky lietadla.

Viac o téme: NehodaLietadloTroskyIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu