Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PRÁVE TERAZ Revolučná novinka, krok od definitívy: Europarlament odhlasoval zrušenie letného času

Europarlament na plenárnom zasadnutí hlasoval za návrh o zrušení striedania letného a zimného času Zobraziť galériu (2)
Europarlament na plenárnom zasadnutí hlasoval za návrh o zrušení striedania letného a zimného času (Zdroj: TASR/AP)

ŠTRASBURG – Na dnešnom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) sa hlasovalo za návrh uznesenia o striedaní letného a zimného času. Europoslanci tak rozhodli o živote 500 miliónov Európanov. Návrh uznesenia o zrušení striedania letného a zimného času bol schválený 384 europoslancami.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu hlasovali za návrh uznesenia, ktorým od Európskej komisie požadujú posúdiť potrebu zrušenia striedania letného a zimného času v EÚ.

Medzi hlavné podnety na konečné zrušenie striedania letného a zimného času patria negatívne dopady na ľudské zdravie a biorytmus v dôsledku časového posunu. Europoslanci na dnešnom plenárnom zasadnutí hlasovali. Návrh uznesenia o zrušení striedania letného a zimného času bol schválený 384 europoslancami. Nesúhlas vyjadrilo 153 europoslancov. Hlasovania sa zdržalo 12 europoslancov. Ďalšie zasadnutie bude o 15. hodine. 

Na danú problematiku v spojitosti negatívnych vplyvov na ľudské zdravie sme sa opýtali aj odborníčky v oblasti klinickej a dopravnej psychológie. Miroslava Muráriková uviedla, že aj keď je človek najprispôsobivejší tvor na Zemi, isté ťažkosti sa vyskytujú. „Niektorí jedinci sú viac vnímavejší na meteosenzitívne vplyvy, ako aj na zmeny v biorytmoch, čo sa prejavuje v ich vegetatívnom systéme i psychike,“ vysvetľuje psychologička. Muráriková ozrejmila, že niektorí ľudia potrebujú viac času na to, aby sa adaptovali v rámci striedania zimného a letného času. „Medzitým môžu mať zvýšené úzkostné prejavy, či môžu trpieť nespavosťou,“ dodala odborníčka, ktorá zdôraznila, že zmeny času nie sú dôvodom vzniku psychických problémov. No môžu ich len zvýrazniť.

Revolučná novinka, ktorá zmení život 500 miliónov Európanov: Koniec zvyku z 20. storočia!

Slovenská europoslankyňa Monika Beňová ešte pred samotným hlasovaním ozrejmila, že v žiadnom prípade nejde o bruselský výmysel. Beňová pripomenula, že striedanie času sa prvýkrát objavilo v priebehu prvej svetovej vojny. Pravidelné striedanie letného a zimného času trvá od roku 1979.

Monika Beňová
Zobraziť galériu (2)
Monika Beňová  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

„Európska únia tento proces prostredníctvom svojich predpisov len harmonizuje, tak aby nevznikal chaos a všetky členské štáty sa mohli riadiť spoločnými pravidlami,“ informovala slovenská europoslankyňa pred zasadnutím. Na záver podotkla, že dnešné plenárne zasadnutie je len prvým krokom k zmene. „Definitívne zrušenie potrvá, ďalšie kroky musí vykonať práve Komisia, pričom konečné slovo bude mať až Európska rada, teda najvyšší predstavitelia členských štátov,“ uzavrela Beňová.

Viac o téme: ČasEuroparlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu