Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Revolučná novinka, ktorá zmení život 500 miliónov Európanov: Koniec zvyku z 20. storočia!

Europoslanci budú rokovať o zrušení letného a zimného času
Europoslanci budú rokovať o zrušení letného a zimného času (Zdroj: Twitter/1PavelSvoboda)

BRATISLAVA – Podľa najnovších správ k blížiacemu sa rokovaniu europoslancov to vyzerá tak, že striedanie letného a zimného času bude onedlho minulosťou. Členovia Európskeho parlamentu sa zhodli, že ide o zastaralý zvyk z 20. storočia, ktorý má zlý vplyv na ľudské zdravie, ekonomiku aj poľnohospodárstvo.

Už tento štvrtok 8. februára budú poslanci Európskeho parlamentu rokovať na zasadnutí v Štrasburgu o zrušení letného a zimného času. Návrh predložila francúzska europoslankyňa Karima Delliová.

Viacerí europoslanci sa zhodli, že striedanie letného a zimného času je zastaralý zvyk, ktorý by bolo lepšie odstrániť z viacerých dôvodov. „Odhady priamych a nepriamych nákladov len na zdravotné následky každoročnej zmeny času v členských štátoch EÚ sa vyšplhali až na 131 miliárd eur. To je takmer toľko, ako ročný rozpočet na fungovanie európskych inštitúcií,“ informovala Anna Záborská (KDH), slovenská europoslankyňa.

Český europoslanec Pavel Svoboda tvrdí, že je potrebné vziať do úvahy menšiny, ktoré majú so striedaním času určité problémy. „Aký čas ponechať, to nechávame na Európskej komisii, ktorá by sa mala opýtať európskych občanov. Až 20 percent populácie má väčšie či menšie problémy so striedaním času,“ povedal Svoboda pre český Blesk. Svoje tvrdenie doplnil, že nie je schopný odhadnúť výsledok štvrtkového zasadnutia, pretože rôzne národnosti majú zaužívané iné zvyklosti a názory.

V predloženom návrhu sa píše, že na základe viacerých vedeckých štúdií, vrátane štúdie Výskumnej služby Európskeho parlamentu z októbra 2017 o úprave letného času, sa nepreukázali žiadne pozitívne účinky spojené so zmenou času. Časový posun, ktorý sa vykonáva dvakrát v priebehu jedného kalendárneho roka, preukázal negatívne účinky na ľudské zdravie, poľnohospodárstvo a bezpečnosť cestnej premávky.

Konečne sme sa dočkali! Europarlament bude hlasovať o zrušení letného a zimného času 

Podľa informácií zo zahraničných médií je za zrušenie časového posunu taktiež Fínsko, Estónsko a Poľsko. Írsky europoslanec Sean Kelly sa zmienil, že daná problematika je dlhý proces a na najbližšom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu sa budú predloženým návrhom podrobnejšie zaoberať.

Momentálne pre štáty EÚ platí, že na konci marca sa posúva čas o jednu hodinu na letný čas a na konci októbra sa čas posúva o jednu hodinu späť na zimný čas. Viacero predpokladov naznačuje, že na štvrtkovom zasadnutí bude predložený návrh schválený. 

Viac o téme: ČasEuroparlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu