Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Zemetrasenie v opozícii: Odštartoval ho Matovičov človek, čaká nás boj o KDH

Richard Vašečka Zobraziť galériu (11)
Richard Vašečka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka dnes oficiálne oznámil svoj odchod z hnutia OĽaNO. Zároveň potvdil, že sa chce stať predsedom KDH. Zabojuje tak proti súčasnému predsedovi Alojzovi Hlinovi, s ktorým sú niektorí členovia nespokojní. Matoviča jeho rozhodnutie prekvapilo, no napriek tomu mu dôveruje.

Alojz Hlina reaguje na vyjadrenia Richarda Vašečku

"KDH má skoro 10-tisíc členov a je to demokratická strana, kde má každý právo voliť a byť volený a každý má právo kandidovať na predsedu. Do KDH sa dá vstúpiť kedykoľvek a dalo sa aj po marci 2016, kedy som tam vstúpil ja," začal svojím prejavom Alojz Hlina. "Dnes je KDH inde. Ja som korektne oznámil, že sa chcem uchádzať o post predsedu. Neviem, ktoré mužstvo vymieňa kapitána alebo trénera po polčase."

VIDEO Zemetrasenie v opozícii:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pán Vašečka, vyhnime sa osobným útokom

Včera zachytil vyjadrenia kolegu Richarda Vašečku, ktorý ho o vstupe informoval vopred. "Z tónu prvých mediálnych výstupov som bol prekvapený. Nebol som si istý, či bolo nevyhnutné ísť na to tak personálne. Chcem o niečo poprosiť Richarda Vašečku. Ja som pripravený na súboj ideí, tak keby sme sa vyhli osobným atakom, nemali by sme sa zraňovať."

VIDEO Zemetrasenie v opozícii:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Napriek tomu ho vrelo privítal v strane. "Richard vitaj v dome a cíť sa dobre. Dvere sú otvorené," no poprosil ho, aby jeho kresťanstvo neposudzoval. "Chcem poprosiť Richarda, aby neposudzoval či som, alebo nie som kresťanský. Viera je dar, ja sa teším z viery v tichosti, ako som bol naučený. Neťahaj vieru do politiky a neposudzuj ma, Richard, naozaj ma to zraňuje." Na otázku ako podľa neho dopadne boj o miesto predsedu, odpovedal jasne. "Dopadne to tak, ako sa rozhodnú delegáti snemu. Ak nebudem zvolený, nechce ma tam, obhájim sa a pôjdem preč. Chválabohu, mám kam."

VIDEO Zemetrasenie v opozícii:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko má historickú šancu, Smer sa rúca

Podľa Hlinku sme v historickej šanci zmeniť nie KDH, ale Slovensko. "Smer sa rúca. Pred desiatimi rokmi sa rúcalo HZDS, veľa ľudí prešlo preto k Smeru, lebo vtedy boli stabilný. Teraz máme historicky veľkú šancu prísť k ľuďom, ktorí menia svoje voličské preferencie a KDH môže pomôcť."

KDH podľa neho určite nie je v kríze. "V KDH je pozitívna nálada, ako sa všetko vyvíja. Keď chcete, aby vás milovali, predávajte zmrzlinu. Je legitímne, že nie všetci sa zhodnú medzi toľkými členmi." Ak nebude Hlina zvolený za predsedu KDH, neplánuje zatiaľ odísť. "Ja som v celku citlivý človek, neviem, ako ma to zraní. Predsedom som sa stal pred rokom a pol. V niektorých ľuďoch som cítil, ako keby som im zobral hračku."

VIDEO Zemetrasenie v opozícii:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Keď kandidoval Hlina, KDH predsedu nemalo. "Dnes ho má. Navrhujem Vašečkovi, aby dával riešenia a nie, aby posudzoval, či som dobrý predseda." Otázky sa týkali aj jeho údajnej konfliktnosti. "Chcem veriť, že sme vyspelé spoločnosti a neveríme mýtom. Nerád by som vytváral mýtus o svojej konfliktnosti. Nezaťahujme cirkev do vnútrostraníckych záležitostí. Ja som v tej miestnosti, kde bol pán Kollár, bol. Nadšením som nesršal, ale vydržal som. Viete, výsledky sa rátajú. Prehratých zápasov bolo veľa, sľubov bolo veľa. Smeráci už teraz vedia že je zle, lebo my sa na niečom dohodneme, ako v predchádzajúcich voľbách. Bolelo to, štípalo to, ale dohodli sme sa." KDH podľa neho v komunálnych voľbách určite uspeje.

Richard Vašečka dnes potvrdil, že odchádza z hnutia OĽaNO a prechádza do strany KDH. Plánuje kandidovať proti súčasnému predsedovi strany Alojzovi Hlinovi. Myslí si, že pritiahne viac voličov a že je autentickejší kresťan ako Hlina. Podľa jeho slov niektorí ľudia z KDH si myslia, že síce by dostal stranu do parlamentu, ale nebola by to kresťanská demokracia. Igor Matovič má blízko k obom politikom, pretože obaja vyšli z huntia OĽaNO. Síce ho rozhodnutie Vašečku prekvapilo, verí, že spravil dobrý krok.

Reakcia Igora Matoviča a OĽaNO na odchod Richarda Vašečku

Pre lídra OĽaNO je odchod Vašečku háklivá otázka. "Musím sa vyjadriť k dvom ľuďom - k Hlinovi a Vašečkovi. Obaja vyrástli v našom hnutí. Na jednej strane som presvedčený že Lojzo Hlina spravil obrovský kus práce v KDH. Nechcem byť ku KDH zlý, ale niekedy sa to dá prirovnať k tomu, že prišiel v monterkách a začal čistiť," povedal na adresu pôsobenia Hlinu.

Musíme sa naučiť spolu vychádzať

Politika je umenie dohodnúť sa. "Ak chceme, aby sa Slovensko po roku 2020 zobudila do dňa po Ficovi, musíme vedieť, ako na to. AK nám ide o Slovensko, nehrajme sa na piesočku. Čo sa bude potom diať? Jeden bude mávať s Vatikánskou zmluvou a druhý s registrovanými partnerstvami? Potom to dopadne tak, že nám Fico bude vládnuť ako Stalin 50 rokov. My sa musíme naučiť spolu vychádzať a obrusovať hrany," povedal Matovič.

VIDEO Zemetrasenie v opozícii:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vašečkovi v jeho rozhodnutiach dôverujem

"Príde mi až zákerné, že po tom kuse práce dostane miesto medaile dýku do chrbta. Nie je to správne, ľudské ani kresťanské. Dodávam však, že Rišovi Vašečkovi som vždy dôveroval čo sa týka jeho rozhodnutí. Svoj krok si musel dobre rozmyslieť," dodal Matovič.

VIDEO Zemetrasenie v opozícii:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Lojzovi by mali ďakovať. No na druhej strane by mali Vašečkovi dôverovať. To, že odišiel, bolo prekvapivé, ale podraz to nebol. My sme hnutie, ktoré si zakladal na svedomí. Nikdy sme nikoho nelámali cez koleno, v tomto sme slobodní." Na otázku, či sa z klubu rozhodol ešte niekto odísť, odpovedal podpredseda klubu OĽaNO Eduard Heger. "Atmosféra v klube bola príjemná. Ostávame v OĽaNO."

Gábor Grendel ocenil, že Vašečka chce spájať sily. "Treba však oceniť aj Igora Matoviča. Nebyť jeho veľkorysosti ani hnutie Zmena zdola ani NOVA by neboli na kandidátke. Takže aj Igor Matovič vie spájať sily."

Vašečka odchádza z OĽaNO

"Chcem takto verejne oznámiť, že som sa rozhodol kandidovať za predsedu KDH. Dve veci, silná ponuka zvnútra KDH. To nie je pre mňa nič nové, dostával som od nich ponuky odkedy som v politike. No v poslednej dobe sa s nimi roztrhlo vrece," potvrdil Vašečka na brífingu. "Chcem, aby bolo KDH v parlamente a možno aj vo vláde."

So Smerom nie!

"KDH do vlády so Smerom? Nie. So sociálnymi demokratmi by sme vedeli spolupracovať. Smer nie je sociálna demokracia, takže so Smerom nie," odpovedal Vašečka na otázku, či by v prípade úspechu KDH šli do koalície so stranou Smer.

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ja ľudí spájam, nie rozdeľujem

Slovensko potrebuje podľa Vašečku autentickú a silnú kresťanskú stranu. "O tom nikto nepochybuje, je čas zjednotiť sily. Chcem posilniť kresťanskú politiku na Slovensku. Je známe že ja ľudí spájam a nie rozdeľujem," pokračoval odchádzajúci poslanec OĽaNO. "Reči sa hovoria, chlieb sa je. Prichádzam síce o dôležité posty. KDH však ponúkam obrovskú výhodu, mať predsedu v parlamente. Nemusí čakať do 2020, ponúkam ju okamžite. Bude to pre KDH prínos. Dozrel čas spojiť sily. KDH má na výber."

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

S Hlinom máme normálny vzťah

Na otázku aký je vzťah Vašečku s Hlinom odpovedal jednoznačne. O tom, že chce kandidovať na predsedu KDH ho informoval ešte predtým, než informácia prenikla do médií. "Vzťah s pánom Hlinom je normálny, včera som ho informoval vopred, že kandidujem. Nechcem riešiť súčasného predsedu KDH. Som iný, a to sa budem snažiť priniesť do KDH," povedal Vašečka.

"Bol som zaskočený, kto všetko mi volal, Robert Fico mi nevolal. Ide mi o spájanie kresťanských síl, som iný v štýle komunikácie aj práce. Som politicky úspešný. Mám čoraz väčší vplyv," uviedol Vašečka s tým, že mu nevolal ani Danko, ani Bugár, no s nimi na rozdiel od Fica komunikuje. "V tejto chvíli odchádzam iba ja, všetko ostatné by bola len špekulácia," odpovedal na otázku, či sa po ňom chystá z hnutia OĽaNO odísť ešte niekto iný. 

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade, že sa Vašečka nestane predsedom KDH, nebude sa uchádzať o inú funkciu v hnutí. "Nemám plán B, ale uvedomil som si, že moja politika sa nestotožňje s politikou súčasného predsedu. Pokiaľ by som sa predsedom nestal, v tom prípade nepríjmem žiadnu funkciu v hnutí, ostanem len rádovým členom." O post predsedu OĽaNO by sa neuchádzal ani v prípade, žeby sa rozhodol v hnutí ostať.

Hlina je údajne podľa niektorých málo kresťanský. "Ja sám seba nevyhodnocujem, že som lepší kresťan. Pre mňa je kresťanský životný štýl a myslenie prirodzený. Ľudia hovoria, že som autentickejší kresťan ako Hlina." dodal na otázku vzťahu s Hlinom Vašečka.

Ponuka ho neprekvapila

"V prostredí kresťanského disentu sa pohybujem od 80. rokoch. Nedozvedel som sa teraz, že o mňa majú záujem. To už viem dlho. Teraz je iná situácia. Nehovoríme o členstve, o mieste na kandidátke, ale o tom, kto bude predseda. Pre mňa KDH niečo stále vyjadrovalo," uviedol Vašečka.

VIDEO Zemetrasenie v opozícii:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čakal na Majerského

V čase tieňovej vlády to podľa Vašečku nebola záväzná ponuka, preto prijal post tieňového ministra obrany. "Milan Majerský je môj spolužiak z vysokej školy. Máme podobné hodnoty a zmýšľanie. Sme si blízki. Osobne som ho podporil aj počas kampane. Mám s ním dobré vzťahy a pokladám ho za nádejného politika. Čakal som, či Milan neprijme ponuku na predsedu, ale v rámci jeho postu župana má veľa práce, preto chápem, že nebude kandidovať na predsedu," uviedol na adresu možnej kandidatúry súčasného Prešovského župana na post predsedu KDH.

"Verím v rast preferencií KDH. Verím, že to bude rastie, aj keď ostane na čele súčasný predseda. Obávam sa toho, čo sa deje vo vnútriu KDH. Jeden člen povedal, že možno že s Hlinom dosiahneme tých 5,5, ale s ním nebudú v parlamente kresťanskí demokrati," povedal.

Moji voliči prospejú KDH viac ako Hlinovi

Vašečka je presvedčený, že jeho voliči prospejú strane viac, ako voliči Alojza Hlinu. "Súčasný predseda KDH má problém dohodnúť sa s kýmkoľvek. Sulíkovi ani ruku nepodá, s Kollárom nebude v jednej miestnosti a s Matovičom si odkazuje cez médiá. Ja dokážem vyjsť s každým. Ja nejdem meniť KDH. Môj cieľ je, aby bolo KDH v parlamente a mohlo presadzovať sovju politiku v parlamentne."

Vašečka sa podľa týchto informácií stal členom KDH. Podľa doterajších informácií sa chce uchádzať o post nového predsedu KDH. Ten sa bude voliť na sneme strany 17. marca 2018. Vo vnútri strany už dlhšie silnejú hlasy nespokojných členov, ktorí by na predsedníckej stoličke radi niekoho iného ako súčasného predsedu Alojza Hlinu. Matovič nedávno predstavil Vašečku ako tieňového ministra obrany.

KDH nemusí čakať

Vašečka bude mať k jeho rozhodnutiu tlačový brífing o desiatej. "KDH nemusí čakať do roku 2020. Od dnešného dňa má zastúpenie v parlamente," nazval svoj brífing Vašečka, ktorý dosiaľ pôsobil ako predseda poslaneckého klubu OĽaNO. Hneď po ňom nasleduje reakcia lídra OĽaNO Igora Matoviča.

S OĽaNO je Vašečka v Národnej rade už druhé volebné obdobie. Teraz sa spomína ako možný vyzývateľ šéfa KDH Alojza Hlinu v boji o predsednícke kreslo v mimoparlamentnom hnutí. S Hlinom boli v minulom volebnom období kolegovia v klube OĽaNO.

Aktuality.sk písali, že Hlinovi kritici Vašečku oslovili a dali mu ponuku. Vašečka ponuky od KDH portálu potvrdil a nevylúčil ani možnosť, že sa by sa mohol o post predsedu KDH uchádzať. Kresťanskí demokrati majú personálne a iné otázky riešiť na marcovom sneme. 

 

Viac o téme: Igor MatovičKDHAlojz HlinaOĽaNORichard Vašečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu