Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľké letecké bombardovanie pri Damasku: FOTO Nálety neprežilo najmenej 23 civilistov

Nálety v Damasku Zobraziť galériu (3)
Nálety v Damasku (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

DAMASK - Najmenej 23 civilistov prišlo o život po tom, ako sýrska vláda spustila v pondelok letecké útoky v povstalcami ovládanej oblasti Východná Ghúta na okraji sýrskej metropoly Damask, informovala agentúra AP.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že pri sérii náletov bolo vo Východnej Ghúte, ktorá je jedinou oblasťou pod kontrolu povstalcov v okolí metropoly Damask, zasiahnutých najmenej päť častí.

Nálety v Damasku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

SOHR ďalej s odvolaním sa na svoje zdroje z Východnej Ghúty dodalo, že 70 ďalších osôb utrpelo zranenia. Na mieste prebieha záchranná operácia a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Medzi obeťami je aj člen tímu organizácie vystupujúcej ako tzv. Biele prilby - mimovládnej organizácie, ktorá je známa svojimi zásahmi na pomoc civilistom v oblastiach ovládaných povstalcami.

Nálety v Damasku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Medzinárodné spoločenstvo má čoraz väčšie obavy o osud Východnej Ghúty, kde je podľa OSN akútny nedostatok potravín a liekov, čo prispieva k najhoršej podvýžive počas celého trvania sýrskej občianskej vojny. V tejto enkláve žije takmer 400.000 ľudí a nachádza sa v "zóne deeskalácie", dohodnutej Ruskom pre územia ovládané opozičnými povstalcami, ale boje tam stále pretrvávajú.

Viac o téme: BombardovanieLetecké náletySýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu