Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nová hrozba pre Európu: Nová taktika Al-Káidy, teroristi využili situáciu v Sýrii

Idlib Zobraziť galériu (3)
Idlib (Zdroj: SITA / Al Nusra Front Twitter / AP)

SÝRIA - Zatiaľ čo Daeš ustupoval zo svojich pozícií, v pozadí sa formovala staronová sila. Neslávne známa teroristická skupina Al-Káida si v Sýrii potichu vytvorila pozíciu najväčšieho bojovníka proti režimu diktátorského prezidenta Baššára Asada v podobe organizácie Haját Tahrír aš-Šám. Spojené štáty sa obávajú, že si takto buduje základy pre útoky na Západ.

Až do júla 2016 pritom existoval iba Front Al-Nusrá, ktorý bol oficiálnou „pobočkou" al-Kájdy v Sýrii. Aktuálne je už samostatnou organizáciou. Ako však informuje bezpečnostný portál The Cipher Brief, panujú pochybnosti o tom, či separácia nebola iba zástierkou. Podľa množstva analytikov ide o krok, ktorý mal frontu umožniť nadväzovať nové partnerstvá a získavať zdroje od ľudí, ktorí váhali s podporou pobočky Al-Káidy.

Ďalšia zmena nastala pred rokom v januári. Front sa mal spojiť so štyrmi menšími sýrskymi džihádistickými skupinami a sformovať organizáciu Haját Tahrír aš-Šám (HTŠ). Tá dominuje v severosýrskej provincii Idlib, najobývanejšej oblasti, ktorú majú pod kontrolou povstalci. 

Nová hrozba pre Európu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Takto to vyzeralo v Idlibe v januári - Foto: SITA / Edlib News Network ENN / AP

Podozrievavý je aj riaditeľ Národného protiteroristického centra Nicholas Rasmussen. „HTŠ je zastrešujúca organizácia, ale jedna z ich najsilnejších častí je Džabát al-Nusra, alebo takzvaný Front Al-Nusra, ktorý je stále silne prepojený na hnutie Al-Káida," vysvetľuje.

Zostrelili ruské lietadlo

Podľa odhadov z marca 2017 HTŠ disponuje vojenskou silou približne 12-tisíc až 14-tisíc militantov, bývalý protiteroristický šéf Bieleho domu Joshua Geltzer v septembri počet bojujúcich džihádistov odhadol na približne 10-tisíc.

Haját sa v sobotu prihlásil k k zodpovednosti za zostrelenie ruského lietadla Su-25 nad územím provincie Idlib a následne aj za zabitie pilota, ktorý sa katapultoval. Proti teroristom v tejto provincii bojuje najmä Tureckom podporovaná skupina Slobodná sýrska armáda (FSA), ktorá sa od októbra pokúša vyhnať HTŠ z územia, no zatiaľ sa jej to nedarí. K mestu Idlib sa navyše približujú sily prezidenta Asada.

Idlib
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA / Edlib News Network ENN / AP)

Teroristi v Idlibe - Foto: SITA / Edlib News Network ENN / AP

Varovanie bývalého agenta CIA

„HTŠ sa vynára ako najobávanejšia bojová sila v Sýrii a priťahuje čoraz viac džihádistov - vojakov a vodcov - z iných skupín vnútri krajiny," upozorňuje Emile Nakhleh, bývalý agent CIA. „Stratégia HTŠ, ktorá je zameraná na to, aby sa javila ako sýrskejšia, viac sústredená na Asada a viac protišítsky naladená, im zlepšuje dôveryhodnosť a legitímnosť," dodáva.

Američania v regióne podporujú najmä Sýrske demokratické sily (SDF) ako alternatívu voči HTŠ. Cipher Brief dodáva, že Spojené štáty monitorujú aktivity Al-Káidy v Sýrii a plánujú zasiahnuť. „Spojené štáty sú si vedomé pokusov Al-Káidy o obnovenie základne operácií v Idlibe," povedal americký šéf diplomacie Rex Tillerson. 

Ako vysvetľuje, americkí vojaci preto v Sýrii zostávajú. „Nemôžeme urobiť rovnakú chybu ako v roku 2011, keď priskorý odchod z Iraku spôsobil, že Al-Káida v krajine prežila a neskôr sa včlenila do Daešu," dodal Tillerson. Panujú totiž obavy, že teroristi chcú z Idlibu podnikať útoky na západ.

Viac o téme: SýriaAl-KáidaIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu