Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Babiš ignoruje fakt, že Čapí hnízdo naďalej čerpá z rozpočtu ministerstva dotácie

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/DUNA/MTI - Szilard Koszticsak)

PRAHA - Český premiér v demisii Andrej Babiš v piatok vyhlásil, že sa nebude zaoberať tým, že jeho farma Čapí hnízdo naďalej čerpá z rozpočtu ministerstva poľnohospodárstva dotácie, ktoré sú určené pre malé a stredné podniky. Podľa servera Novinky.cz to povedal v piatok na tlačovej konferencii.

"Nebudem sa tým zaoberať, so SynBiolom nemám nič spoločné," odpovedal Babiš na otázku, či podľa neho došlo v čerpaní dotácií k nejakému pochybeniu a či sa o to bude zaujímať. Babiš nedávno vyhlásil, že Čapí hnízdo je najlepší projekt, aký kedy vymyslel.

Dotácie na chov zvierat alebo prepravu koní na výstavy čerpal vlastník farmy Čapí hnízdo, ktorou je spoločnosť Imoba. Tá je pritom súčasťou koncernu SynBiol, ktorý mal predvlani tržby 3,4 miliardy českých korún. Ide väčšinou o niekoľko tisíc korún, peniaze z rozpočtu ministerstva poľnohospodárstva sú ale určené pre malé a stredné podniky.

Jediným akcionárom firmy SynBiol bol do vlaňajšieho februára Babiš. Pre zákon o konflikte záujmov vtedy vložil akcie SynBiolu spolu s akciami holdingu Agrofert do zverenských fondov. Spoločnosť Imoba v minulosti patrila pod Agrofert, Čapí hnízdo kúpila v roku 2013.

Viac o téme: Andrej BabišČapí hnízdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu