Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Česko ide odvolávať Babiša: VIDEO Padne kvôli únosu vlastného syna?

Andrej Babiš mladší (vľavo), Andrej Babiš a Čapí hnízdo. Zobraziť galériu (10)
Andrej Babiš mladší (vľavo), Andrej Babiš a Čapí hnízdo. (Zdroj: profimedia.sk, SITA/Szilard Koszticsak/MTI/AP, Seznam Zprávy)

PRAHA - Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho spolupracovníci jeho otca držali kvôli kauze Čapí hnízdo na Kryme, ako zistil portál Seznam Zprávy. Česká opozícia je preto pobúrená - šesť strán chce Andreja Babiša staršieho odvolať z pozície premiéra.

Andrej Babiš starší podľa svojho syna chcel, aby kvôli kauze zmizol z Česka. Babišov syn povedal serveru, že k farme Čapí hnízdo, kvôli ktorej premiér čelí obvineniu z dotačného podvodu, podpisoval nejaké dokumenty, ale vraj nevedel, čo podpisuje.

Tiež uviedol, že bol ako pacient v Národnom ústave duševného zdravia a v súčasnosti berie lieky. Premiér sa k tomu vyjadril, že jeho syn je psychicky chorý. Predstavitelia opozície v reakcii na reportáž požadujú, aby premiér podal vysvetlenie.

Kauza Čapí hnízdo: Premiéra Babiša vypočúvala polícia

Babišov syn serveru vo Švajčiarsku povedal, že sa v minulosti kvôli konfliktu s políciou dostal do Národného ústavu duševného zdravia, kde sa stretol s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Tá tento rok kandidovala v komunálnych voľbách za hnutie ANO, ktoré vedie Andrej Babiš starší.

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopovej Petr údajne odviezol Babišovho syna na ukrajinský polostrov Krym. "Zneužil to, že môj otec chcel, aby som zmizol. Kvôli stíhaniu Čapího hnízda," uviedol Babišov syn.

PRÁVE TERAZ Česko ide
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Seznam Zprávy)

„Povedala mi (Protopopová) - máš na výber, buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia, buď tu budeš, alebo pôjdeš na prázdniny. Ja som si vybral prázdniny," prezradil Andrej Babiš mladší. „On (Protopopov) mi povedal na Ukrajine - ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zatvorený," uviedol.

PRÁVE TERAZ Česko ide
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Seznam Zprávy)

PRÁVE TERAZ Česko ide
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Seznam Zprávy)

Protopopova sa podľa svojich slov bál, a preto oznámil českej polícii, že ho uniesli. Polícia sa podľa predchádzajúcich správ serverov Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zaoberala, ale neodhalila žiadne porušenie jeho práv.

Babišov syn teraz žije vo Švajčiarsku a má aj tamojšie občianstvo. Serveru Seznam Zprávy Andrej Babiš mladší povedal, že teraz berie lieky a má lepších lekárov. Manželia Protopopovci sa k tomu odmietli vyjadriť.

PRÁVE TERAZ Česko ide
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Seznam Zprávy)

Premiér Babiš v minulosti uvádzal, že v čase, keď farma Čapí hnízdo získala dotáciu, vlastnili farmu jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky, terajšej manželky Moniky Babišovej. „Pozitívne si pamätám, že som niečo s Čapím hnízdom podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem," povedal teraz Babišov syn.

PRÁVE TERAZ Česko ide
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Seznam Zprávy)

Predstavitelia opozičných strán v reakcii na vyjadrenie Babišovho syna žiadajú, aby premiér situáciu vysvetlil. „Zajtra (v utorok) navrhnem na predsedníctve a poslaneckom klube KDU-ČSL vyvolanie hlasovania o vyslovení nedôvery tejto vláde," napísal na twitteri podpredseda ľudovcov Marian Jurečka.

„Zistené skutočnosti môžu znamenať veľký škandál. České súdy musia teraz v prvom rade určiť znalca, ktorý posúdi, či je Andrej Babiš mladší skutočne nespôsobilý trestného konania, alebo ide len o účelové vyhýbanie sa trestnému stíhaniu," uviedol na twitteri predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Babišova odpoveď

„Moja reakcia na reportáž Seznam Zprávy nie je ľahká. Ide o moju rodinu, moje deti. Fakty sú ale jasné. Môj syn je psychicky chorý. Berie lieky, musí byť pod dohľadom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou chorobou. Môjho syna nikto neuniesol, z Českej republiky odišiel dobrovoľne. Túto vec prešetrovala polícia a sama dospela k záveru, že sa únos nikdy nestal," napísal Babiš starší na facebooku.

„Odmietam túto manipuláciu a nehorázny tlak novinárov na orgány činné v trestnom konaní. Je mi ľúto, že sa tu organizuje hon na moju rodinu, ktorý som im svojím vstupom do politiky spôsobil a ktorá tým teraz najviac trpí," uviedol.

Chcú odvolávať Babiša

Ako dnes vo spoločnom vyjadrení uviedli strany ODS, Česká pirátská strana, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, podozrenie premiéra Babiša z možného marenia policajného vyšetrovania kauzy Čapí hnízdo za neakceptovateľné. 

Babiša vyzývajú, aby opustil funkciu premiéra do tej doby, než dôjde k vyšetreniu kauzy, inak sa vraj nedá zabezpečiť nestranné vyšetrovanie. Podávajú preto návrh na vyslovenie nedôvery vláde hnutia ÁNO, ČSSD a KSČM.

Zároveň vyzývajú všetkých poslancov vládnych strán, „ktorým záleží na princípoch právneho štátu, aby naďalej nepodporovali človeka obvineného z dotačného podvodu a podozrivého z marenia vyšetrovania na pozícii predsedu vlády".

Nie je to pravda, tvrdí Babiš

Babiš sa pred kamery postavil aj po oznámení opozičných poslancov. Ako povedal povedal novinárom na tlačovej konferencii v Taliansku, kde sa zúčastní medzinárodnej konferencie na riešenie konfliktu v Líbyi, lauzu považuje za súčasť scenára, ktorý ho má zničiť a dostať z politiky.

Povedal, že zverejnenie informácií bolo načasované na dobu, kedy je v zahraničí a kedy sa blíži oslavy 17. novembra. Podľa svojich slov za tým vidí snahu o vyvinutie tlaku na orgány činné v trestnom konaní.

Babiš skryté natáčanie svojho syna, ktorý je podľa neho psychicky chorý, označil za odporné, hnusné a vrchol hyenizmu. Povedal, že mu novinári kládli sugestívne otázky, aby dostali správne odpovede a znovu odmietol, že by bol jeho syn unesený do zahraničia.

Čo na to Národný ústav duševného zdravia?

Národný ústav duševného zdravia dnes na facebooku napísal, že Protopopová v ňom pracuje na malý úväzok a že vedenie ústavu informácie servera preverí.

„Vedenie ústavu tieto informácie dôkladne preverí, lebo jeho prvotným poslaním je brániť záujmy pacienta a rešpektovať lekárske tajomstvo. Do ukončenia tohto preverovania sa k danej veci teda nebudeme vyjadrovať," uviedol ústav.

Reakcia Najvyššieho štátneho zastupiteľstva

Najvyššie štátne zastupiteľstvo (NSZ) dalo podnet pražským mestským žalobcom, aby preverili tvrdenie syna premiéra Andreja Babiša mladšieho o tom, že ho kvôli kauze Čapí hnízdo spolupracovníci jeho otca držali na Kryme. NSZ to dnes uviedlo na webe.

„V časti týkajúcej sa podozrenia zo zbavenia osobnej slobody či únosu, ako bolo naznačené pri rozhovore reportérov s pánom Andrejom Babišom mladším, Najvyššie štátne zastupiteľstvo oznamuje, že už dalo podnet Mestskému štátnemu zastupiteľstvu v Prahe na preverenie daného podozrenia," uviedlo NSZ. Aj policajti už oznámili, že sa budú tvrdeniami zaoberať.

Andrej Babiš a Miloš
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA / AP)

Babiš sa stretne so Zemanom

Hovorca Hradu Jiří Ovčáček ČTK povedal, že prezident Miloš Zeman sa zíde v pondelok v Lánoch s Babišom, a budú tak mať príležitosť na debatu medzi štyrmi očami o aktuálnych otázkach. Reagoval tak na otázku, či sa bude prezident kauzou premiérovho syna zaoberať.

Kauza Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. Vznikla na mieste bývalého statku a liehovaru a otvorili ju v roku 2010. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún na podporu malých a stredných podnikov.

O dotáciu žiadala spoločnosť Farma Čapí hnízdo, a.s., ktorá mala akcie na majiteľa. Nie je jasné, kto bol jej skutočným majiteľom. Na spomínanom type akcií totiž nie je uvedené meno ani žiadne iné údaje o ich majiteľovi (držiteľovi). Poskytujú teda najvyššiu možnú mieru anonymity majiteľovi spoločnosti.

Čapí hnízdo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Babiš v priebehu času na otázku o skutočnom vlastníkovi farmy uvádzal rozporuplné odpovede.

Čapí hnízdo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dotáciou pre farmu sa zaoberal aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). České úrady z 50-stranovej správy zverejnili tri odseky a z nich vyplýva, že OLAF našiel isté "nezrovnalosti" a odporučil, aby farma nedostala peniaze z eurofondov. Podľa informácií z médií sa v správe spomína trestný čin podvodu a poškodzovania záujmov Európskej únie. Prípad rieši aj česká polícia, ktorá obvinila 11 ľudí vrátane Babiša a jeho spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka.

Viac o téme: Andrej BabišKrymČapí hnízdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu