Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzska horolezkyňa sa vracia domov: Smútok nad osudom poľského kolegu, vyhlásili ho za mŕtveho

Nanga Parbat
Nanga Parbat (Zdroj: SITA/AP Photo/Musaf Zaman Kazmi, File)

ISLAMABAD - Francúzska horolezkyňa Elisabeth Revol, ktorá uviazla so svojím poľským kolegom Tomaszom Mackiewiczom na himalájskom vrchole Nanga Parbat, sa z Pakistanu vracia domov. Informoval o tom predstaviteľ pakistanského Alpského spolku Karrar Hajdrí, ktorý uviedol, že Francúzka opustila krajinu pred úsvitom. Dodal tiež, že bola smutná pre to, aký osud postihol Mackiewicza, ktorého po neúspešnej záchrannej akcii vyhlásili za mŕtveho.

Revol a Mackiewicz na Nanga Parbate, ktorý je s výškou 8 126 metrov deviatym najvyšším vrcholom sveta, uviazli koncom týždňa v nadmorskej výške viac ako 7 000 metrov. Na ich záchranu sa v sobotu podujali štyria poľskí horolezci z inej expedície, ktorých letecky previezli k základnému táboru na Nanga Parbate, odkiaľ sa následne vyšplhali k pozícii svojich kolegov.

Revol našli s omrzlinami na nohách, pre ktoré nemohla chodiť. Mackiewicza, ktorý v dôsledku zlého počasia trpel snežnou slepotou a výškovou chorobou, sa im ale nepodarilo nájsť a vyhlásili ho za mŕtveho. Francúzku letecky previezli do Islamabadu, kde ju hospitalizovali.

Viac o téme: PakistanHimalájeNanga Parbat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu