Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turci silno dupli a rozhodli: Na hraniciach sa budú dodržiavať ich pravidlá

Binali Yildirim
Binali Yildirim (Zdroj: SITA/AP/Pool Photo)

ANKARA - Turecká vláda nedovolí, aby pozdĺž jej hranice vznikol "teroristický" subjekt, vyhlásil vo štvrtok turecký premiér Binali Yildirim. Podľa agentúry AP tým naznačil, že Turecko môže rozšíriť svoju ofenzívu z kurdskej enklávy Afrín na severe Sýrie aj do ďalších oblastí.

Yildirim opäť kritizoval Spojené štáty za ich podporu kurdských síl v Sýrii. "Je to udivujúce a neprijateľné, že krajina, ktorá má chrániť hranice NATO, poskytuje otvorenú podporu ozbrojeným subjektom, ktoré sa zameriavajú na naše hranice," povedal turecký premiér.

Yildirim taktiež uviedol, že od spustenia ofenzívy v enkláve Afrín turecká armáda "neutralizovala" - zabila, zranila alebo zajala - zhruba 300 militantov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v stredu zopakoval hrozbu rozšírenia ofenzívy smerom na východ, do mesta Manbídž, ktoré kontrolujú kurdskí bojovníci podporovaní Spojenými štátmi, čo by znamenalo konfrontáciu medzi dvoma spojencami z NATO.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín v sobotu 20. januára. Ankara nazvala operáciu Olivová ratolesť a otvorila ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

Viac o téme: TureckoSýriaBinali Yildirim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu